Milletin Sesi: Kılıçdaroğlu'nun adaylık mitingi gibi

Milletin Sesi: Kılıçdaroğlu'nun adaylık mitingi gibi
Muhtemelen bugün mitinge gelenler Kılıçdaroğlu’nun gayrı resmi cumhurbaşkanlığı adaylığının ilk günlerine tanıklık etmiş olacaklar.

AZMİ KARAVELİ

Hemen her kitlesel eylem, miting için yazılan izlenim yazıları son derece özneldir. Yazıyı kaleme alanın kendi meşrebinden gördükleridir anlatılanlar. Bu nedenle okuyacaklarınızın son derece sübjektif değerlendirmeler içereceğini şimdiden söyleyebilirim. Tek bir örnekten genelleme yaparak nasıl nesnel olunabilir ki zaten? Öyleyse buyurunuz 17.10 itibariyle ilk izlenimlere.

kilicdarogu.jpeg

- Son derece büyük bir platformda Kemal Kılıçdaroğlu'nu ellerini açmış halkı kucaklıyorken gösteren fotoğraf dikkat çekiyor. Yanlarda Milletin Sesi logoları. Her yerde dev Kılıçdaroğlu bayrakları dikkat çekiyor, CHP logosu hiçbir yerde yok. Milletin Sesi sloganı da Millet İttfakı'na gönderme yapan şekilde belirlenmiş durumda. Muhtemelen bugün mitinge gelenler Kılıçdaroğlu’nun gayrı resmi cumhurbaşkanlığı adaylığının ilk günlerine tanıklık etmiş olacaklar. “Aaa daha 21 Mayıs’tan belliydi adaylığı zaten diyecekler.”

nurhayat.jpeg

- Metroyla Maltepe’ye gelirken 3 kadının kendi aralarındaki konuşmalarına tanıklık ediyorum. Hani birçok platformda küstahça dalga unsuru olan “CHP’li kadınlar” var ya… Aynur’un Kocaeli Derince’deki konserinin yasaklanmasını konuşuyorlar. “Nasıl da güzel okudu ama o kadın mecliste” deyip adını hatırlayamadıkları CHP milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun meclisteki olağanüstü performansına hayran olduklarını anlatıyorlar. İlk genelleme zihnime düşüyor hemen, Tarih öncesinde kalması gereken Kürt meselesi ve Kürtçe şarkı söyleme konusunda Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyadan da olsa aldığı tavır, Aynur’a verdiği destek sahada karşılık bulmuş.

saadet.jpeg

- Maltepe İstasyonu'nda standlar karşılıyor bizi. Ancak o da ne? CHP yerine Saadet Partililer herkese hoş geldiniz deyip şeker ikram ediyor. Bir grup CHP’liyle sevgi dostluk kardeşlik 'Voltran'ı oluşturuyorlar. Sadetliler “Adil Devlet Adil Paylaşım” derken CHP’lilerden "Hak hukuk Adalet" sloganları duyuluyor. “6’lı masanın üyesi olarak buradayız” diyor masanın yetkilisi.

davul.jpeg

- Olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Binlerce polis 100 m arayla insanları iki kere arıyor, dronlar tepemizde uçuyor. Neyse ki insanı tedirgin eden bu ortamı mitinglerin olmazsa olmazı davul zurnacı abiler bozuyor. Ancak hava sıcak, kimse halay çekmiyor, davul zurnacı abilerin moraller an itibariyle bozuk.

genel.jpeg

- Alanda 17.10 itibariyle bangır bangır müzik çalıyor. Devasa bir alan Maltepe, insanlar yavaş yavaş dolduruyorlar. Çok şükür ki repertuar “Haramilerin saltanını yıkacağız”dan evrilmiş. Manuş Baba da çalıyor, türkü de, rap de…

- Basın tribünündeki iskemle kapma çabası, çocukluğumuzdaki müzik bitince sandalye kapma yarışmasına benziyor, o derece ilgi alaka var mitinge.

- Organizasyonun geneli gayet çalışılmış izlenimi veriyor. Girişlerde hiçbir izdiham yaşanmıyor, neredeyse herkesin elinde bir bayrak var. Gelenlerin çoğunun orta yaş ve üzeri olması dikkat çekiyor. Annesiyle gelen 15 yaşındaki bir genç neden buradasın sorusuna “Valla evde yapacak bir şeyim yoktu sıkıntıdan geldim” diye yanıt veriyor. Annesi ise “Bu girdaptan rahatsız olan kaç bin kişiyiz onu bizzat görmek istedim” diyerek durumu özetliyor.

Politika