Milletvekili listeleri netleşiyor: En az 14 partili Meclis olacak

Milletvekili listeleri netleşiyor: En az 14 partili Meclis olacak
İttifaklarla girilen seçimin sonunda 28’inci dönem Meclis’i en az 14 partili olacak.

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için geri sayım sürerken siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunmaları için tanınan süre bugün saat 17.00'de sona erecek.

İttifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için 8 Nisan'da YSK'da kura çekimi yapıldı.

Birleşik oy pusulasında Cumhur İttifakı 8'inci, Emek ve Özgürlük İttifakı 9’uncu, Millet İttifakı 18'inci ve Ata İttifakı 19'uncu sırada yer alacak.

İttifaklarla girilen seçimin sonunda 28’inci dönem Meclis’i en az 14 partili olacak. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "Buna neden ise uygulanmakta olan D’Hondt sistemin en küçük oy artışıyla partilere sağladığı ek milletvekili sayısı..." dediği yazısında özetle şunları gündeme getirdi:

"Bu kapsamda Cumhur İttifakı 2018 seçiminde AK Parti, MHP ve BBP ile çıktığı yolda YRP ve Hüda-Par’ın ardından önceki gün de DSP’nin katılımıyla 6 partiye ulaştı.

Benzer durum Millet İttifakı için de söz konusu; CHP, İYİ Parti, SP ve DP ile çıkılan yolda DEVA ve Gelecek partilerinin de katılımıyla sayı 6’lı Masa'ya dönüştü.

Buradan bakıldığında bugün için oy oranı en yüksek görünen iki ittifakın toplamı zaten 12 partiye denk geliyor.

Buna Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bu seçime Yeşil Sol ile katılan, HDP ve TİP eklendiğinde ise sayı 14’e ulaşıyor.

Ayrıca Cumhur ve Millet İttifakı’na doğrudan değil ancak milletvekili listesinde yer alarak katılanlar da olabilir.

Örneğin henüz uzlaşı sağlanmamış olmakla birlikte İYİ Parti ile görüşmesi devam eden BTP’nin lideri Hüseyin Baş da bunlardan biri; benzer şekilde TDP lideri Mustafa Sarıgül’ün de CHP listesinde olması ihtimalinden söz ediliyor. Bunlar da eklendiğinde sayı 16’ya çıkmış olacak…

Buna ilave olarak dün kura çekiminde sandığa girme hakkı kazanan 32 parti içinde ittifaklar veya diğer partinin listesinde yer almamakla birlikte sürpriz yapıp %7 barajını aşma ihtimali olan partiler de mevcut.

Bütün bunlar da bize çok sesli, çok renkli ve çok partili bir Meclis'in gelmekte olduğunu gösteriyor; oysa sistem oluşturulurken önce 2,5; en çok da 3,5 parti hesabı yapılıyordu." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Politika