Milli Eğitim Bakanı Tekin'in 'rahatsızlığı': Artık Anadolu'da Tahir Büyükkörükçü gibi mimarlar yetişmiyor

Milli Eğitim Bakanı Tekin'in 'rahatsızlığı':  Artık Anadolu'da Tahir Büyükkörükçü gibi mimarlar yetişmiyor
Konya'da bir dizi ziyaretlerde bulunan okulları da ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eski Konya müftüsü vaaz Tahir Büyükörükçü'nün izinden gidenlerin olmadığını savunarak "Şöyle bir rahatsızlık yaşadık. Uzun bir süre Anadolu'nun birçok ilinde bu türden manevi mimarlar yetişmemeye başladı. Biraz çorak bir dönem yaşadık" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Beyşehir ilçesinde Gazi İlkokulu, Ali Akkanat Anadolu Lisesi ve Kubadabad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret edip, öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi.

DHA'nın haberine göre Tekin daha sınra Konya’da Rukiye Mehmet Akış Fen ve Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sille İlkokulu ve Nizami Mülk Bilgehane ve Lise Medeniyet Akademisi açılışını gerçekleştirdi.

Açılışların ardından Tekin eski Konya müftüsü Tahir Büyükkörükçü anma programına katıldı.

Anmada konuşan Bakan Tekin şunları söyledi: “Anadolu şehirlerinde, tarihin değişik dönemlerinde yaşamış Anadolu şehirlerini, kültür olarak gelenek olarak ayakta tutan o toplulukta birlik, beraberlik, bütünlük sağlayan kanaat önderleri olarak bilinen manevi mimarlar var. Fakat şöyle bir rahatsızlık yaşadık. Uzun bir süre Anadolu'nun birçok ilinde bu türden manevi mimarlar yetişmemeye başladı. Biraz çorak bir dönem yaşadık. Biraz verimsiz bir dönem yaşadık. Bu verimsiz dönemi kıran nadir şahsiyetlerinden bir tanesi Tahir Hocadır. Biz Tahir Hoca'yı sevdik, uzaktan sevdik. Uzaktan bildik. Ve huzurlarınızda şunu ifade etmek istiyorum. Bir gün bu pozisyonda ve bu mikrofonda Tahir Hoca'yı anma konuşması yapacağımı hayal bile edemezdim.”

Milli Eğitim Bakanı Tekin sözlerini şöyle tamamladı:

“Maalesef çok tuhaf bir dönemde yaşıyoruz. Halihazırda içinde yaşadığımız toplumda kanaat önderi diye toplumun tamamının üzerinde hemfikir olacağı fikirlerine, kanaatlerine saygı duyacağı, itibar edeceği önderlerimiz, mimarlarımız artık yetişmiyor. İnşallah bundan sonra biz toplum olarak böyle mimarların yetişmesi sürecine katkı veririz, yetiştirebiliriz. Tahir Hoca'yı seven, Tahir Hoca gibi yetişen genç bir kuşak inşallah yetiştirebiliriz. Bu türden manevi mimarlar yetişiyor, vefat ediyorlar. Bize düşen nedir? Bize düşen husus da budur.”

Tahiir Büyükkörükçü kimdir?

Konya'da 1925 yılında doğan Tahir Büyükkörükçü, orta öğretimine devam ederken, Kapu Camisi'nde vaaz veren bir hocadan etkilenerek vaiz olmaya karar verdi ve bu hocadan dersler aldı. Büyükkörükçü, dönemin hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam etti. Mahmud Sami Ramazanoğlu'ndan da ders alan Tahir Büyükkörükçü, askerlik dönüşü, Boncuk Camisinde imamlığa başladı. Bir yandan da yarım kalan hafızlığını tamamlayan Büyükkörükçü, çeşitli camilerde vaazlar verdi. Tahir Büyükkörükçü, zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmed Hamdi Akseki'nin vaazını dinlemesinin ardından yapılan imtihanla, 1951 yılında Konya merkez vaizliğine atandı.

1960 ihtilalinden sonra vaizlik vesikası elinden alınan Büyükkörükçü, 1964 yılında Burdur'a sürgün edildi. Siyasi değişiklik sonrası Konya'ya müftü olarak dönen Büyükkörükçü, 7 yıla yakın devam eden müftülük görevinin ardından kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekli oldu. Tahir Büyükkörükçü, 1977 yılında Milli Selamet Partisi'nden (MSP) Konya Milletvekili seçildi. 12 Eylül darbesinden sonra tutuklanan Büyükkörükçü, Askeri Mahkemede yargılanmasının ardından 11 ay cezaevinde kaldı. 1985 yılında beraat eden Büyükkörükçü, 1999 yılına kadar vaazlarına devam etti. Tahir Büyükkörükçü'nün, "Hakiki Vechesiyle Mevlana ve Mesnevi", "Mevlana ve Mesnevi Gözüyle Peygamber Efendimiz", "Müslüman Peygamberini Tanımalısın", "İslam'da Edeb", "Mübarek Ramazan ve Oruç" adlı basılı eserleri bulunuyor. (Kısa Dalga)

Gündem