Milli Savunma Bakanı Akar'ın “FETÖ’den soruşturma geçiren Albay nasıl general oldu?"” sorusuna yanıtı

Milli Savunma Bakanı Akar'ın “FETÖ’den soruşturma geçiren Albay nasıl general oldu?"” sorusuna yanıtı
Akar, FETÖ itirafçısı olan "ankesörcü general" ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “YAŞ’ta terfi öncesi istenen bilgi ve belgelerde herhangi olumsuzluk yoktu. Ancak daha sonra İstihbarat ve Emniyet’ten gelen bilgiler üzerine ilişiği kesildi”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hakkında FETÖ soruşturması olmasına rağmen YAŞ’ta albaylıktan generalliğe atanan ve daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı olan Serdar Atasoy ile ilgili olarak “YAŞ’tan önce istenen bilgi ve belgelerde herhangi bir olumsuzluk yoktu” dedi.

Sedat Ergin’e konuştu

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin’in sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Akar, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan personel açığına rağmen TSK’nın giriştiği askeri harekâtlarda ortaya koyduğu performansın çok başarılı olduğunu vurguladı.

FETÖ ile mücadelede gereken neyse tereddütsüz bir şekilde yapıldığını savunan Akar, şu bilgileri verdi: 

150’si general 21 bin personel ihraç edildi

“15 Temmuz sonrasında bugüne dek toplam 21.147 personel ihraç edilmiştir. Bunun 150’si general-amiral düzeyindedir. 9.373’ü subay, 9.923’ü astsubay, 1.255’i uzman erbaş-er, 446’sı da memur-işçidir. Bu toplam içinde 5.850’si hakkındaki işlem doğrudan bakan tasarrufuyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca daha önce emekli olmuş 1.639 askerin rütbesi alınmıştır. Bu arada, haklarındaki idari işlemler devam eden 3.275 kişi geçici olarak uzaklaştırılmıştır.

FETÖ bir ordunun başına gelebilecek en büyük musibettir. Bir savaşa girdiğinizde 5 gün sürebilir, bir ay sürebilir ama her savaş bir noktada biter. 15 Temmuz darbe girişimi de 18 saat içinde bitmiştir. Ancak FETÖ ile mücadele bitmemiştir. Hâlâ içimizde şüpheliler var mı? Var... Bilgi, belge geldikçe derhal işlem yapmaya devam edeceğiz.”

"Soruşturma geçiren Albay nasıl general oldu?"

Ergin yazısına şöyle devam etti:

“Akar’ın bu açıklaması üzerine ben de Serdar Atasoy adındaki bir kurmay albayın geçen ağustos ayındaki YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi etmesi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda istihbarat başkanlığına atanmasından sonra FETÖ’cü olduğunun ortaya çıkması hadisesini kendisine sordum. Konunun kamuoyunda tartışma konusu haline geldiğini belirterek, “Böyle bir kişinin nasıl terfi edebildiği sorusu tartışılıyor...” diye ekledim.

Milli Savunma Bakanı, “Bu kişi ile ilgili bilgi ve belgelerin gelmesiyle ilişiği kesilmiştir” diye yanıtladı.

Mülakatın bundan sonraki soru-cevap bölümü şöyle geçti:

- Ancak açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre kendisi 2017’de FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiaları çerçevesinde soruşturma geçirmiş.

AKAR: Ancak sonradan savcılıktan kovuşturmaya yer olmadığına dair 2019 yılında kesin karar verilmiş. YAŞ’ta terfi öncesi istenen bilgi ve belgelerde herhangi olumsuzluk görülmediği için terfisine engel bir durum bulunmamıştır. Ancak, daha sonra ilgili kurumlardan (İstihbarat, Emniyet) gelen bilgiler üzerine gerekli işlem yapılarak TSK ile ilişiği hemen kesilmiştir. TSK olarak içimizde hiçbir haini taşımamak konusunda kararlıyız.

- Yine açık kaynaklara yansıyan bilgilere göre YAŞ’tan sonra bu şahıs Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na tayin edilmiş, ancak fiilen bu göreve başlatılmamış. Doğru mu?

AKAR: Doğru. Başka bir birimde değerlendirilmişti.

Özetle, Milli Savunma Bakanı, bu kişinin geçen ağustos ayında YAŞ’ta generalliğe terfi ettirildikten sonra yine geçen ağustos ayında Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı görevine atanmasına rağmen bu kritik göreve başlatılmadığını teyit ediyor.”

Akar’ın bu sözlerinden sonra Sedat Ergin “Akar’ın bu ifadesi, FETÖ bağlantısı sonradan kendi itirafıyla ortaya çıkan bu kişiyle ilgili sıkıntılı bir durumun daha o zamandan fark edildiğine işaret ediyor” yorumunu yaptı.

Gündem