Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den bedelli askerlik ve profesyonel ordu açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den bedelli askerlik ve profesyonel ordu açıklaması
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, bedelli askerlikte fiyat değişikliği ve profesyonel orduya geçiş konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, basın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile Bakanlık'ta yıllık değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

"2019’da bir kanun çıktı, artık buna herkes uyacak"

Bedelli askerlikte 2019'da çıkan kanunun geçerli olduğunu söyleyen Yaşar Güler, profesyonel orduyu ise henüz düşünmediklerini dile getirdi.

"Profesyonel orduyu düşünmüyoruz"

Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2019’da bir kanun çıktı, artık buna herkes uyacak. Bundan geri adım atmamız söz konusu değil. Toplumun her kesimi destek verdi ve meclisin onayıyla çıktı. Bizim askerlik sistemimiz Türkiye’nin garantisidir. Biz hiçbir zaman tamamen profesyonel orduyu istemiyoruz ve düşünmüyoruz. Bunu vatandaşımız da istemiyor. Bizim şuanda ki hedefimiz, yüzde 50 yükümlü, yüzde 50 de profesyonel asker."

"Biden en kısa sürede kongreye iletecek"

Öte yandan, dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile F-16'larla ilgili telefonda görüşme yaptığını hatırlatan Güler, "ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 Viper alımı ile 79 adet modernizasyon kiti talep ettiğimiz süreci takip ediyoruz. ABD ile teknik toplantılar tamamlandı. Ancak bir an evvel olumlu ve somut adımlar atılarak sürecin başlatılmasını beklediğimizi de muhataplarımıza iletiyoruz. Bu konuyla ilgili dün Sayın Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı Biden ile bir telefon görüşmesi yaptılar. Başkan Biden da, 'Bunu en kısa sürede kongreye iletme hazırlıklarını yaptım.' diyerek ifade etmiş. Tedarik sürecinde en önemli husus müttefiklerin birbirine yaptırım uygulamamasıdır. Müttefiklerin, Türkiye'nin küresel ve bölgesel fonksiyonunu iyi anlaması, ona göre bu gibi tahdit uygulamalarından derhâl vazgeçmesi gerektiğini her zaman ifade ediyoruz. Güçlü Türkiye’nin, güçlü Türk Silahlı Kuvvetlerinin; güçlü NATO ve güçlü ittifak demek olduğunu hatta güçlü terörle mücadele olduğunu vurguluyoruz. Temenni ediyorum ki önümüzde süreçte somut gelişmeler olacaktır." diye konuştu.

"En üst versiyon Eurofighter alma planımız var"

F-16 tedarik ve modernizasyonu süreci devam ederken, 40 adet en üst versiyon Eurofighter uçak almayı planladıklarını da kaydeden Güler, "İngiltere’nin bu konudaki desteği ve yaklaşımı diğer müttefiklere örnek olması açısından önemlidir. İspanya da benzer desteği bize vermektedir. Almanya’nın itirazları konusunda; müttefiklik ruhu esaslarında, ortak güvenlik perspektifine uygun seçenek ve kararların alınması doğru bir yaklaşım olacaktır." dedi.

KAAN'ın ilk uçuşu 27 Aralık'ta

Yerli uçaklarda da önemli aşamalar kaydedildiğini vurgulayan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunların ötesinde asıl hedefimiz, muharip eğitim uçağımız HÜRJET ve 5'inci nesil millî muharip uçağımız KAAN’dır. KAAN’ın; ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi, yerli motorun 2028’de hazır olması ve en geç 2032’de de envantere alınması planlanmaktadır." (ANKA)

Gündem