Milyonlarca emekli Ocak’ta da zam alamayacak iddiası: 7 bin 500 TL ile devam

Milyonlarca emekli Ocak’ta da zam alamayacak iddiası: 7 bin 500 TL ile devam
Ocak ayında ilginç bir durumla karşılaşılacağını söyleyen SGK uzmanı Özgür Erdursun, "Diyelim ki SSK ve Bağ-Kur’da kendi kök aylığı 5 bin TL. Bu 5 bin TL’ye yüzde 40 artış olsa 5 bin TL’si 7 bin TL’ye çıkar. 7 bin 500 TL almaya devam eder” dedi.

Maaşları asgari ücret ve açlık sınırının çok altında kalan emeklilerin maaşlarında iyileştirme talebi kabul edilmezken, AKP iktidarı maaş zammı için yeni yıla işaret ediyor. Ancak milyonlarca emeklinin Ocak ayında da zam alamayacağı iddia ediliyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursan’a göre, zamlar kök ücrete yapılacağından en düşük emekli aylığı yine 7 bin 500 TL olacak.

Gazeteci Özlem Gürses’in youtube kanalına konuk olan Erdursun, emekli aylığı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008 yıllarında değiştirildiğini hatırlattı. “Emekli aylığı hesaplama sistemi ile beraber büyümeden pay da yüzde 30’lara düşürüldü, yüzde 70’i kesildi” diyen Erdursun, emeklilerin gerçekte alması gereken aylıkları alamadığını kaydetti.

Erdursun, “Emeklilerin en düşük alması gereken emekli aylığı şu anda 15 bin TL civarında olması gerekiyordu. Emekli aylığı hesaplama sistemiyle beraber 7 bin 500 TL’ye kadar düşmüş. O da gerçek aylıklar (kök ücret) daha düşük de 7 bin 500 TL’ye tamamlanıyor. Bu durumda emeklilerin her ay almadıkları 7 bin 500 TL’si var” dedi.

“Emekliler 5 bin TL’yi almayıp hükümete ders vermeli”

Emeklilerin asıl olarak alamadıkları 7 bin 500 TL’yi talep etmesi gerektiğini ifade eden Erdursun, AKP iktidarının ise bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verdiğini hatırlattı.

Erdursun, “Aslında tüm emekliler organize olup 5 bin TL’yi almayıp hükümete ders verseler çok iyi olurdu ama tabii ben bunun olmayacağını biliyorum” dedi.

“Emekli aylığı hesaplama sistemi değişmeli”

“Türkiye’de emekli aylıkları değerini kaybetti” diyen Erdursun, emekli aylıklarının güncellenmesi ve emekli aylığı hesaplama sisteminin değişmesi gerektiğini belirtti.

Erdursun, “Tüm emekli aylıklarının aynı oranda artması lazım. Bugün 15 bin TL alanın da 20 bin TL olanın da aynı oranda artması lazım. Türkiye’de çoğu kişi kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor. Emekli aylığı hesaplama sistemi kayıt dışı çalışmayı özendiriyor” dedi.

“Ocak’ta ilginç bir durumla karşılaşacağız”

“En düşük emekli aylığı primlerle birlikte 4 bin 500 TL, 5 bin TL civarında. O aylık 7 bin 500 TL’ye tamamlanıyor” diyen Erdursun, Ocak ayınca çok ilginç bir durumla karşılaşılacağını söyledi.

Erdursun, şöyle konuştu:

“Temmuz’da yaşadığımızı bir kere daha yaşayacak mıyız? Temmuz’da ne yaşadık? En düşük emekli 7 bin 500 TL’ydi, kök aylığa zam yapıyoruz dediler. 7 bin 500 TL’ye değil de kendi aylığınıza zam yapacağız. Bu durumda kişinin aylığı 4 bin TL ise yüzde 25 zam yapsa o kişinin aylığı oldu 5 bin TL. 7 bin 500 TL almaya devam etti.

"Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yaklaşık yüzde 40 enflasyon farkı verilecek, Emekli Sandığı emeklilerine de yaklaşık yüzde 49 enflasyon farkı artı toplu sözleşme farkı verilecek. Diyelim ki SSK ve Bağ-Kur’da kendi kök aylığı 5 bin TL. Bu 5 bin TL’ye yüzde 40 artış olsa 5 bin TL’si 7 bin TL’ye çıkar. 7 bin 500 TL almaya devam eder.”

Erdursun, birçok insanın ocak ayında zam almayacağına vurgu yaptı. Erdursun, “Tüm emekliler ocak ayını bekliyor. Ne olacağını göreceğiz. Türkiye’de ilk defa uygulanacak farklı bir durum olabilir” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Ekonomi