Mimarlar Odası: 'Telafisi imkânsız zararlar verilmeden yargı kararlarını uygulayın'

Mimarlar Odası: 'Telafisi imkânsız zararlar verilmeden yargı kararlarını uygulayın'
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yargının Saraçoğlu Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı iptal ettiğini hatırlattı ve “Mahkeme kararını uygulayın, çalışmaları durdurun” çağrısında bulundu.

Saraçoğlu Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yargının iptal ettiğini hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Telafisi imkansız zararlar verilmeden restorasyon adı altındaki inşai müdahalenin durdurulması için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, TOKİ’ye ve Gür Yapı’ya, “Mahkeme kararlarını uygulayın, çalışmaları durdurun” çağrısında bulundu.

Candan, “Yargı kararlarının arkasını dolanarak, rant ve talan da ısrar edenlere yargı bir kez daha gereken cevabı vermiştir ve Saraçoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları'nı iptal etmiştir. Haklılığımız defalarca yargı kararlarıyla ortaya konulmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Gür Yapı Saraçoğlu’nda özgün dokunun yok edilmesi girişimlerine acilen son vermelidir. Telafisi imkansız zararlar verilmeden yargı kararlarını uygulamalıdır” diye konuştu.

'RANT HEDEFLERİNDEN VAZGEÇİLEREK ÖZGÜN DEĞERİ KORUYAN BİR RESTORASYON PROJESİ HAZIRLANMALI'

Candan, ruhsatların iptal edilmesi için Çankaya Belediyesi’ne, alanda yetkili olan Büyükşehir Belediyesi’ne mahkeme kararlarının gereğini yerine getirtilmesi için resmi yazıyla başvurduklarını da bildirdi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Özgün dokuyu bozan tüm sorumlular ve kurumlar hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Bu konuda yetkili kurumlar acilen mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalıdır. Saraçoğlu Mahallesi’nde yürütülen, katılımcı ve şeffaf olmayan, bilimsellikten uzak, bütüncül ve kamusal bakış açısından yoksun olan bu hukuksuz süreç hemen durdurulmalıdır. Alanın ve yapıların özgün değerlerinin korunacağı bakanlıklar bölgesi ve Güvenpark'ı bir bütün olarak ele alan kapsamlı bir koruma amaçlı imar planı yapılmalıdır. Rant hedeflerinden vazgeçilerek alanın ve yapıların tüm özgün değerlerini korumayı hedefleyen bir restorasyon projesi hazırlanarak kamusal kullanımının devamı sağlanmalıdır. Bu parça başı planlama ile dünyada tasarlanmış 4 başkentten birisi olan cumhuriyetin başkenti Ankara’nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme potansiyeli ortadan kaldırılmaktadır. Saraçoğlu Mahallesi'nin bütüncül bir şekilde korunması için verdiğimiz hukuk mücadelesinde Kültür Bakanlığı ve Koruma Kurulu’na açtığımız dava ile Çankaya Belediyesi’ne karşı ruhsat iptali için açtığımız davaya Saraçoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nı iptal kararını da sunacağız. Saraçoğlu Mahallesi'ni yok edecek, özgün dokusunu ve habitatını bozacak her türlü girişimin karşısında olmayı sürdüreceğiz. Saraçoğlu Mahallesi'ni kamusal yaşama kazandırana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Gündem