Mimarlardan memurlara Atatürk Havalimanı çağrısı: Millet Bahçesi açılışına gitmeyin

Mimarlardan memurlara Atatürk Havalimanı çağrısı: Millet Bahçesi açılışına gitmeyin
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılacak olan Millet Bahçesi fidan dikimine devlet memurlarının zorla götürülmesine mimarlardan tepki geldi. Mimarlar Odası, fidan dikimine gitmemeleri için memurlara çağrı yaptı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılacak olan Millet Bahçesi fidan dikimi için kamu kurumlarında çalışan devlet memurlarının zorla mitinge götürülmesine bir tepki de mimarlardan geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Devletin memuru, iktidarın memuru değildir" diyerek fidan dikimine gidilmemesi çağrısı yaptı. Candan, "Mimarlar Odası olarak hukuki olarak her türlü desteğe hazırız" dedi.

'MİMARLAR MESLEK ETİĞİNİN GEREĞİNİ YAPAR'

Candan, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımıza 29 Mayıs’ta Atatürk Hava Limanı alanında yapılacak olan Millet Bahçesi için fidan dikimi mitingine katılınsın diye baskı yapılıyor. Odamıza her gün şikayet ve başvuru geliyor. Tüm meslektaşlarımıza çağrımızdır. Mimarlar bu ülkenin en büyük mimarı Atatürk’ün mekânsal izlerini yok eden, kentleşme politikalarına aykırı plan ve projelerde yer almaz, imza atmaz, meslek etiğinin gereğini yapar. İstanbul Havalimanını yok ederek yerine yapılan Millet Bahçesi etkinliğine katılmayın” dedi.

'KAMU YARARI OLMAYAN HİÇBİR PROJEYE İMZA ATMAYIN'

Candan şöyle devam etti: “Kamuda çalışan meslektaşlarımız, kamu çalışanları sürekli siyasi baskı altında, şu projeye imza at, şu ihaleye imza at diye. Karşı çıkanları imza atmayanları kızağa çekiyorlar, mobbing uyguluyorlar, sürgün ediyorlar, işten atmayla tehdit ediyorlar ya da emekliliğe zorluyorlar. 657 sayılı Devlet Memurları hakkında kanunu açıktır. Devletin memuru iktidarın, memuru değildir. Kamu yararı olmayan hiçbir projeye imza atmayın, kamu yararı olmayan hiçbir projenin açılışına katılmayın. Mimarla Odası olarak hukuki olarak her türlü desteğe hazırız.”

DEVLET MEMURU YEMİNİNİ HATIRLATTI

“Kamuda tepkiler çoğaldıkça devlet memurlarına görev emri çıkartarak götürmek için hazırlıklara başlandığı, yine meslektaşlarımız tarafından bize iletildi. Hem bakanlıklarda hem bakanlıklara bağlı kurumlarda, üyelerimize baskı yapan gitmek istemediği halde görev emri çıkartma hazırlığı yapanlara bir kez daha çağrı yapıyoruz. Devlet memurluğuna kabul edilirken ettiğiniz yemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Ya yeminin gereğini yerine getirirsiniz ya da o koltukları işgal etmezsiniz. Devletin memuru iktidarın memuru değildir. İktidarın git dediği yere git, imza at dediği yere imza atan köle değildir.” diyen Candan devlet memurluğu yeminini paylaştı:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetciliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını Milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup, bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."

Gündem