Mısır'da 3000 yıllık kayıp antik kent bulundu
Mısırlı arkeologlar 3000 yıldır yeri bilinmeyen ünlü "yitik altın kent" Aten'i buldu.
Kazı ekibinin başkanı ünlü arkeolog ve Mısır'ın eski antik eserler bakanı Zahi Havass tarafından yapılan açıklamada başkent Kahire'nin 500 kilometre güneyindeki arkeolojik merkez Luxor yakınlarında ortaya çıkarılan kentin "çok iyi korunmuş kerpiç binalardan" oluştuğu bildirildi. İyi korunmuş bina kalıntılarında gündelik yaşamda kullanılan eşyalarla firavunların mührünü yaşayan muskalar ve takılar bulundu. Açıklamada henüz küçük bir kısmı gün ışığına çıkartılan yitik kentte ilerleyen kazılarda "çok önemli arkeolojik bulguların ve hazinelerle dolu mezar soyguncuların ulaşamadığı el sürülmemiş mezarların ortaya çıkarılmasının beklendiği" belirtildi.
Bulunuşu bilim dünyasında "Tutankamun'un (1922 yılında bulunan) mezarından sonra eski Mısır uygarlığıyla ilgili ikinci büyük keşif" olarak nitelenen Aten'in Mısır'da şimdiye dek ortaya çıkarılan en büyük kayıp kent olduğu da bildiriliyor.
Mısır'ın "altın çağı" olarak bilinen ve Mİlattan Önce 1354 yılına dek yaklaşık kırk yıl hüküm süren Firavun III. Amenhotep zamanında refah dönemini yaşayan yitik kentin doruk noktasına ulaştıktan bir süre sonra çöküşe geçerek terk edildiği ve çöl kumlarına gömülerek kaybolduğu kaydediliyor. Varlığı bilim dünyasınca bilinen ama konumu bilinmeyen Aten'i bulmak için daha önce Avrupalı arkeologlar tarafından yürütülen araştırmalar sonuçsuz kalmıştı. (AjansBizim)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.