MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağrılması davasında karar açıklandı

MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağrılması davasında karar açıklandı
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması davasında, 10 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, PKK ile yürütülen görüşmeler nedeniyle ifadeye çağrılması olayıyla ilgili "7 Şubat MİT Kumpası" davasında karar açıklandı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklardan gazeteci Mustafa Gökkılıç'ın ise "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Öte yandan, davada tutuksuz yargılanırken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan "FETÖ'nün emniyet mahrem imamları" olmakla suçlanan Bilal İrice, Ahmet Kılınçarslan, Musa Metin ve Sebahattin Kaplan hakkında tutuklama kararı verildi.

Oslo ve çözüm süreci

2009'da Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Türk hükümetiyle PKK arasında Oslo'da yürütülen görüşmelere ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı 13 Eylül 2011'de Dicle Haber Ajansında yayınlanmış, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, hem İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'la hem PKK'lılarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve "özel temsilcisi" sıfatıyla görüştüğü bildirilmişti.

 

7 Şubat 2012'de Fidan, eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ve üç MİT çalışanı, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmış, 8 Şubat'ta 22 kişi tarafından Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆına, Erdoğan ve MI·T go¨revlileri hakkında 18 sayfalık dilekçeden oluşan suç duyurusunda bulunulmuştu.

 

Erdoğan "Ben gönderdim" demişti

Fidan'ın ifade vermesi 17 Şubat'ta TBMM'den geçirilen MİT Kanunu ile engellenmiş, kanunla Fidan'ın ve diğer MİT mensuplarının görevleri kapsamındaki konularla ilgili ifade vermesi Başbakanlık iznine bağlanmıştı. Erdoğan 12 Nisan'da yaptığı açıklamada MİT Müsteşarı Fidan'ı Kürt meselesiyle ilgili kendisinin görevlendirdiğini belirterek "Oslo'ya da İmralı'ya da ben gönderdim. O benim sır küpüm" açıklamasını yapmıştı.

"MİT kumpası" davasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, "emniyet ve yargı kurumlarının içine sızan FETÖ'cülerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Çözüm Süreci'nde yürüttüğü politikalardan dolayı MİT'i terör örgütü PKK/KCK ile ilişki içindeymiş gibi göstererek, 7 Şubat 2012'de MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı görevlileri ifadeye çağırma ve yakalama kararı çıkarma şeklinde kumpas kurguladıkları" belirtilmişti.

 DW/BK,JD

 © Deutsche Welle Türkçe

Gündem