Mithat Sancar: Kürtler sayı değildir

Mithat Sancar: Kürtler sayı değildir
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kürtler sayı değildir, kimse Kürtleri oy hesabında basit bir rakam olarak görme yanılgısına düşmesin" dedi ve bunun bedelinin ağır ödetileceğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarı da muhalefeti de Kürtlere bakış açıları üzerinden eleştirdi. Sancar, "İktidar dışında kalanlar da sürekli HDP üzerinden hesaplar yapıyorlar" dedi.

HDP'nin Meclis grubu toplantısında konuşan Sancar, partilerinin 3 Temmuz’da gerçekleştireceği 5’inci Büyük Olağan Kongre’ye sayılı günler kaldığını hatırllattı. “Herkes bugünden takvimlerini 3 Temmuz’a işaretlesin. O gün dünya ve Türkiye halklarının gurur duyacağı bir gün olacak" diyen Sancar, şöyle devam etti:

'BİZİ TASFİYE ETMEYE ÇALIŞANLARA EN GÜÇLÜ CEVABI VERECEĞİZ'

"3 Temmuz, ülkenin üzerinde dolaşan tüm kara bulutların dağıtıldığı gün olacak. Bizi tasfiye ve hatta yok etmeye çalışanlara, bizsiz bir ülke ve dünya tasarlayanlara kongremiz en güçlü ve güzel cevabı verecektir. Kongremiz umudu ve cesareti büyütecek, karamsarlığı ve alttan yayılmak istenen çaresizlik duygusunu ortadan kaldıracaktır. Bundan kimse şüphe duymasın."

‘SON DÜZLÜĞE GİRDİK, İKTİDAR ÇÖKTÜ, ÜLKE ÇÖKERTİLİYOR’

"Bu kongreyi diğerlerinden ayıran önemli bir özellik var. Artık final yılındayız, artık son düzlüğe girdik. Bu iktidar bloğunun yolun sonunu gördüğü açıktır. Bu iktidar bloğu erimekte, çözülmektedir. Ama bunu yaparken toplumu çözmeye ve bu ülkeyi çökertmeye çalışmaktadır. Sömürüyle, savaş politikalarıyla, her türlü değeri talan etmesiyle bu ülkeyi yıkıma sürüklemektedir. Böyle bir dönemde her türlü kirli yöntemi kullanarak iktidarını sürdürmeye çalışan bir güç varken, bizim bu kongremiz sayısal ve siyasal gücümüzü çözüm için bu ülkenin halklarının hizmetine sunmamızın bir deklarasyonu, açık bir ilanı ve göstergesi olacaktır. Bu nedenle önemlidir diyoruz. Bundan önceki kongremizde de çok önemli gelişmeler vardı. Ama şimdi finaldeyiz, finali oynayacağız ve bu finalde halkların aydınlık geleceğine, özgür bir topluma, demokratik bir cumhuriyete nasıl yürüneceğini sözümüzle, coşkumuzla ortaya koyacağız."

'KAYBETSELER DE GİTMEZLER' KARA PROPAGANDA'

"Alttan alta ‘kaybetseler de gitmezler, ne yapar eder bırakmazlar’ gibi sözler yayılıyor. Bu kara propaganda, bu psikolojik harp yöntemlerinin etkili olmadığını da maalesef söyleyemeyiz. Evet, insanları karamsarlığa ve çaresizliğe sevk eden pek çok faktörden biri de iktidarın alttan alta yaymaya çalıştığı bu çaresizlik duygusudur. Bir diğeri de güçlü alternatiflerin ortaya konulmasında diğer muhalefet partilerinin yetersizliğidir. Eğer bu halkın önüne bu toplumun önüne gerçek çözüm güçlü alternatif koyarsak, biliyoruz ki bu iktidar çok açık ara kaybedecektir seçimi. Öyle bir kaybedecektir ki, dünyada bütün otoriter rejim heveslilerine büyük bir ders olacaktır."

'KÜRTLER BU ÜLKENİN ÖZNESİDİR'

İktidar değil, iktidar dışında kalanlar da sürekli HDP üzerinden hesaplar yapıyorlar. Burada dikkat çekmek istediğim önemli bir nokta var. Biz esas olarak gücümüzü siyasal programımızdan alıyoruz. Diğer tartışmalara bakın, seçim dönemi Kürtleri ve HDP’yi hatırlayanlara bakın, bunların yaptığı şey Kürtlere bir sayı olarak, oy olarak bakmaktır. Oysa biz, Kürtlerin ve HDP’nin temsil ettiği kitlenin bir sayı olmadığını, bir özne olduğunu, bu ülkenin kurucu gücü ve aktörü olduğunu savunuyoruz ve bunu temsil ediyoruz. Kürtler sayı değildir, kimse Kürtleri oy hesabında basit bir rakam olarak görme yanılgısına düşmesin.

Bu kadar büyük bedeller ödeyerek bunca büyük birikim yaratmış bir halkın buna cevabı hakikaten ağır olacaktır. Kimse sayıya indirgemesin, oy hesabıyla yaklaşmasın. HDP, Kürtler başta olmak üzere temsil ettiği halkların iradesini siyasetin kurucu gücü haline getirmeye kararlıdır. O nedenle kim ki Kürtleri ve HDP’yi sayı ve oy oranı üzerinden değerlendiriyorsa çok geç değil diyeceğim aslında ama biraz geciktiler, yine de yolun neresinden dönerseniz kardır. Bu hesaptan vazgeçin. Kürtleri sayıya indirgemekten vazgeçin. Kürtleri öyle kolay kandırılacak manipüle edilecek bir halk olarak değerlendirmekten vazgeçin, güzel sözlerle, öyle boş laflarla, bir yere çekilebilecek bir kitle örgütsüz ve bilinçsiz bir kitle olarak görmekten vazgeçin. Vazgeçmiyorsanız seçim günü Kürtler ve HDP’nin temsil ettiği bütün halklar size onun faturasını ağır ödetecektir.” (MA)

Politika