Mithat Sancar: “Mutabakat oluşursa muhalefetin ortak aday fikrine açığız"

Mithat Sancar:  “Mutabakat oluşursa muhalefetin ortak aday fikrine açığız"
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, milletvekilliği seçimleri için üçüncü ittifak çalışmalarının bulunduğunu belirtirken cumhurbaşkanlığı seçimi için “Mutabakat oluşursa muhalefetin ortak aday fikrine açığız” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, üçüncü ittifak konusunda "Demokrasi İttifakı’nın temelini en geniş mağdur, mazlum ve ezilen kesimlerin ortak mücadelesi oluşturuyor. Bu hedefi ilk dile getirdiğimizde çok fazla yankı bulduğunu söyleyemem. Ama zaman içerisinde iktidarın politikasının daha da sertleşmesi, kullandığı araçların niteliği ve yoksulluğun yaygın bir hal alması, ortak mücadele ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi" dedi.

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş ve Sefa Uyar'a konuşan Sancar, "Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik nasıl bir politika izleyeceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Farklı bir yol öneriyoruz. Millet İttifakı da dahil bütün muhalefet partileriyle belli bir zeminde müzakere etmek istiyoruz. Seçimlere kadar özgürlükleri yok etmek ve muhalefet güçlerini sindirmek amacıyla pek çok adaletsizlik yaşanabileceğini, kirli oyunlar oynanabileceğini, iktidarın bu konuda pek çok hamle yapabileceğini öngörüyoruz.

İktidar, çok çeşitli manevralarla toplumu germeyi sürdürecek, bu politikayla demokrasi güçlerini, muhalefet çevrelerini birbirleriyle çatışma içine sokmayı hedefleyecektir. Seçim güvenliği konusunda da ortak çalışma öneriyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş konusunda biz de muhalefetle aynı şeyleri düşünüyoruz ancak eskinin tekrarını veya ufak tefek düzeltmelerle yeniden uygulanacağı bir sistemi kabul etmiyoruz. Muhalefete, güçlü demokrasi, kalıcı barış ve gerçek adalet şeklinde üç başlıkla bir müzakere önerisinde bulunuyoruz. Bu konularda tümüyle bir mutabakat oluşursa muhalefetin ortak aday fikrine açığız.

İktidarın zihniyetini paylaşan kim varsa bu politikalara destek veriyor demektir. Muhalefette olduğunu söyleyen hiçbir parti ve kesim, iktidarın bu anlayışıyla uyuşan söz ve tavır içinde olmamalı. İktidar uzun süredir ayrıştırma ve kutuplaştırma yöntemlerini uyguluyor. Buna karşı topluma sunmamız gereken en önemli vaat, farklılıklarımızla birlikte diyalog içinde olabildiğimizi göstermek ve çeşitlilik içerisinde, müzakere yollarıyla mutabakat aradığımızı ortaya koymaktır. Bu ekmek ve özgürlüğü buluşturmanın yoludur. "

YAZININ TAMAMI

Gündem