Moderna ve Pfizer'dan aşı açıklaması: "Etkisi zaman içinde azalıyor"

Moderna ve Pfizer'dan aşı açıklaması: "Etkisi zaman içinde azalıyor"
Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), hem Moderna hem de Pfizer/BioNTech aşısının takviye dozuna onay verme kararını yarın açıklayacak. Hem Moderna hem de BioNTech aşıların etkisinin zaman içinde azaldığını açıkladı.

Cuma günü ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi, üçüncü doz aşı ile ilgili nihai karar vermeye hazırlanırken Pfizer’ın yaptığı araştırmanın sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. halktv.com.tr'nin aktardığına göre Pfizer’ın hazırladığı araştırmada, “Herhangi bir varyanttan bağımsız bir şekilde, aşının etkisi doğal olarak zamanla azalıyor. Bunda Delta varyantı aşının etkisini azaltıyor demek doğru olmaz” ifadesi kullanıldı.

İkinci dozdan 6 ile 8 ay içerisinde aşının etkisinin azaldığına dikkat çeken Pfizer, “Aşının koruma etkisi her iki ayda yüzde 6 azalıyor. Tam doz aşılı olunduğunda yüzde 96.2 olan koruma oranı, dört ay sonra yüzde 83.7’ye iniyor” açıklamasını yaptı. Şirket ayrıca ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) verdiği araştırma ve raporlarda, İsrail’de yapılmış bir incelemenin sonuçlarını da paylaştı. Bu araştırmada üçüncü doz aşının Covid-19’a karşı koruma oranını yüzde 95’e çıkardığı kaydedildi.

MODERNA DA ARAŞTIRDI

Amerikan biyoteknoloji firması Moderna geliştirdiği Covid-19 aşının zaman içinde etkisini yitirdiğini belirterek üçüncü doz sonrasında görülen korumanın ikinci dozdan da fazla olduğunu açıkladı.

euronews.com'da yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) üçüncü doz takviyesi için başvuruda bulunan Moderna aşının etkinliği konusunda kapsamlı bir analiz çalışması yaptı.

Moderna aşısının on binlerce kişi üzerindeki performansının kıyaslandığı çalışmada 13 ay önce aşı olanların sekiz ay önce aşı olanlara kıyasla daha yüksek oranda hastalandığı görüldü.

Ancak bu çalışma Moderna aşısının daha uzun süre etkinliğini koruduğuna dair çalışmalarla ters düştü. Daha önce yapılan çalışmalar Moderna aşısının Pfizer/BioNTech aşısından daha uzun süre etkili olduğunu gösteriyordu.

Uzmanlar aradaki bu farkın Moderna'nın daha yüksek dozda mRNA dozu içermesinden ve ilk iki doz arasında biraz daha uzun zaman bırakılmasından kaynaklandığı görüşünde.

Sağlık