MTA Uzmanı Hasan Elmacı'dan Adana depremi açıklaması: Kuvvetle muhtemel Savrun fayı kaynaklı bir depremdir

MTA Uzmanı Hasan Elmacı'dan Adana depremi açıklaması: Kuvvetle muhtemel Savrun fayı kaynaklı bir depremdir
Jeoloji Yüksek Mühendisi MTA Deprem ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı Adana Kozan'da meydana gelen depreme ilişkin "Bölgede bu çözüme uyan Savrun fayı bulunmaktadır. Kuvvetle muhtemel Savrun fayı kaynaklı bir depremdir" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede yeni büyük depremler olmaya devam ediyor.

Bu sabah Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi MTA Deprem ve Paleosismoloji uzmanı Hasan Elmacı Adana depremine ilişkin Savrun fayını işaret etti.

Elmacı şunları kaydetti:

"Bugün meydana gelen Mw:5.5 büyüklüğündeki deprem Saimbeyli veya Savrun fayından kaynaklı olmadır. Sismolojik çözümü gördükten sonra daha detaylı yorum yapmak sağlıklı olacaktır. Yöre halkına geçmiş olsun diliyorum.

f13uvqdxsairgwz.jpeg

Sismoloji kurumlarının ilksel olarak verdiği deprem odakları, yatayda yaklasik 10-15 km lik bir sapmaya neden olmaktadır. Bu sebeple artçı deprem dağılımlarını izlemekte fayda vardır."

Elmacı sonrasında odak nokta çözümlemesine işaret ederek şunları kaydetti:

"Odak mekanizma çözümüne, bölgenin tektonik yapısıda dikkate alındığında KD-GB doğrultulu sol yanal doğrultu atımlı bir fay faydan kaynaklanmıştır. Bölgede bu çözüme uyan Savrun fayı bulunmaktadır. Kuvvetle muhtemel Savrun fayı kaynaklı bir depremdir."

f13cho9xwaagrw5.jpeg

(Kısa Dalga)

Gündem