Mudanya'da Myrleia antik kenti yeniden gün yüzüne çıkıyor

Mudanya'da Myrleia antik kenti yeniden gün yüzüne çıkıyor
M.Ö. 8. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen kentin, ticaret merkezi olduğunu gösteren bulgulara rastlanıldı.

Mudanya’nın ilk kurulduğu yer olan 2 bin 700 yıllık Myrleia-Apemeia Antik Kenti, Bursa Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Mudanya Belediyesi tarafından desteklenen kazılarla yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Myrleia-Apemeia Antik Kenti’nde yapılan sondaj kazılarının 2022 yılı etabında sona gelindi.

ANKA'nın haberine göre, kazılarda elde edilen buluntulara göre, ticaret açısından önemli bir kent olan Myrleia, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de ticaret merkeziydi.

Sondaj kazıları sonucunda açığa çıkarılan mozaiklerin korunması ve geleceğe taşınması için restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürerken, aynı alanda belediyeye ait arazide yapılan kazı çalışmalarında da buluntular ortaya çıktı.

Türkyılmaz: Myrleia’yı geleceğe taşımak için daha çok iş var

Kazılar sonucu elde edilen verilere dair bilgi veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, alanda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla üst villa yapılara ait teras duvarlarının ortaya çıkarıldığını ve mimari yapı kalıntılarıyla beraber Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eser ve buluntulara rastlanıldığını belirtti.

Türkyılmaz, “Kazıların 2022 yılına ait etabını tamamladık. Myrleia’yı geleceğe taşımak için yapacağımız daha çok iş var” dedi.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise yapılan çalışmalarla Myrleia şehrinin sur duvarlarına ulaşıldığını belirtti.

"Hatay, Gemlik, İstanbul, Trakya'da basılan sikkeler bulundu"

Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:

“Ekim ayında başlayan kazılar, iki aylık bir süre zarfında devam etti. Kentin teraslarına ait bölümlerinde araştırma kazıları yapıldı. Kentin tahmin edildiği gibi M.Ö. 8’inci yüzyılda kurulduğu, ticaret açısından önemli bir kent olduğu, daha sonra Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanıldığı ortaya çıktı. Bulduğumuz sikkeler, kentin Roma İmparatorluğu döneminde ticaretin merkezlerinden biri olduğunu gösteriyor. Hatay, Gemlik, İstanbul, Trakya’da basılan sikkelere ulaştık. Bu, kentin ticari potansiyelini göstermesi açısından önemli ipuçları olarak karşımıza çıktı. Bundan sonra Bakanlığın izinleri ve Belediye’nin desteğiyle kazı çalışmalarına devam edilmesini istiyoruz. Burada sürdürülecek her türlü kazılarda bilimsel desteği vermeye hazırız.”

Yaşam