Lagina Antik Kenti maden tehdidi altında

Lagina Antik Kenti maden tehdidi altında
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan ve tarihi Erken Tunç Çağına uzanan Lagina Antik Kenti’ni; bölge halkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile enerji şirketine karşı korumaya çalışıyor.

Geçmişi Erken Tunç Çağı’na uzanan Çapalıbağ mevkisi, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 8 Mart 2013 tarih ve 1459 sayılı kararı ile 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edildi.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 25 Ocak 2019 tarih ve 7651 sayılı kararıyla altı yıl önceki kararını değiştirdi ve üç parseli 3. derece Arkeolojik Sit alanı olmaktan çıkardı, sit alanını yeniden belirledi. Sit özelliği iptal edilen alan, kömür çıkarması için Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’ye devredildi.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararına itiraz ederek iptal davası açtı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, alanı sit olmaktan çıkaran Koruma Kurulu kararını iptal etti.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş, yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Kararın iptali ve yerel mahkemenin kararı hakkında yürütmeyi durdurma talebiyle İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi ise yürütmeyi durdurma istemini oybirliği ile ‘kesin’ olarak reddetti.

Antik kent ve arkeolojik alanın geleceği şimdi, yargı sürecinin kesinleşmesine bağlı.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, yapılanların bir suç olduğunu ve sorumluların ceza hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini savundu. Erol, “Tarih ve kültürü sermayeye peşkeş çekemeyecekler. Antik kent alanlarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. (MELİS ANTER / ANKA)

 

Yaşam