Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü hakkında suç duyurusu

Muğla'daki orman yangınlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü hakkında suç duyurusu
Muğla’da CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, bugün Bodrum Adliyesi’nde; Milas ve Bodrum başta olmak üzere Muğla’da çıkan orman yangınları ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. (GÖRÜNTÜLÜ)

Muğla’da CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, bugün Bodrum Adliyesi’nde; Milas ve Bodrum başta olmak üzere Muğla’da çıkan orman yangınları ile ilgili olarak Tarım ve orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, 29 Temmuz’da Milas’ta başlayıp Bodrum’da devam eden yangınlar ve Marmaris, Köyceğiz, Datça, Fethiye, Marmaris, Kavaklıdere, Seydikemer, Menteşe ve Yatağan olmak üzere toplamda 66 bin 874 hektar ormanlık alanın yok olmasıyla ilgili olarak Bodrum Adliyesi’ne giderek Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yangınlarda binlerce canlının yaşamını yitirdiğini, maddi ve manevi büyük zararlar doğduğunu belirten Bodrum İlçe Başkanı Karahan'a; CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban ve Burak Erbay ile Bodrum Çevre Platformu Avukatı Remzi Kazmaz da destek verdi.

"YETERLİ MÜDAHALENİN YAPILMADIĞINI TESPİT ETTİK"

Karahan, adliye önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Canı pahasına yangına müdahale eden bütün personele ayrım yapmaksızın, orman işçilerine, büyükşehir personeline, Bodrum Belediyesi personeline, sivil inisiyatiflere, siyasi parti temsillerine, tamamına tekrar çok teşekkür ediyorum. Tabi burada canı pahasına mücadele edenler varken, kamuoyunda oluşan ve bizlerinde sahada gördüğümüz, izlediğimiz görevini yapmayan kamu personelleri var. Yani havadan söndürmenin geciktiği, havadan müdahalenin olmadığı, karadan da yeterli müdahalenin kamu personelleri tarafından, üst kademe yöneticileri tarafından yapılmadığını tespit ettik. Burada işin başında Orman Bakanı Pakdemirli vardır. Sayın Pakdemirli hakkında ve üst düzey kamu personeli hakkında suç duyurusunda bulunduk. Konu şudur; bir rövanş anlaşılmasın. İleride oluşacak olan iklim krizi ile birlikte tekrar orman yangınları olmasın, tekrar olma ihtimaline karşı aynı hatalar, aynı eksiklikler tekrar yaşanmasın diye bir ders alınsın. Kamuoyu ile paylaşılsın, kamuoyu bilgilendirilsin. Görevini yapmayan personel hakkında da gereken yapılsın. Görevini yapmayan üst düzey kamu personeli hakkında da gereken yapılsın, diyoruz. Adalete güveniyoruz. Bodrum yargısına, Türk adaletine güveniyoruz."

"DÜNYADA BÖYLE BİR TEKNOLOJİ VAR, BAKANIN HABERİ YOK"

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise şunları söyledi:

“Burada bulunmamızın asıl nedeni, bu yangınlar neden çıktı? Yeteri kadarı kadar tedbir alındı mı, alınmadı mı? Orman Bakanı tarafından, Orman Genel Müdürü tarafından, Bölge Müdürü tarafından, Muğla Valiliği tarafından, ilçe Kaymakamları tarafından yeteri tedbirler alındı mı, alınmadı mı? Yangın söndürmeyle ilgili bakanlığın yeterli filosu var mıydı? Helikopter olarak, yangın söndürme uçağı olarak, yangın söndürme ekipleri var mıydı yok muydu? Görevde ihmal var mıydı? Efendim bu yangınlara neden zamanında müdahale edilemedi? Bu yangınlar neden çoğaldı, hızlı büyüdü? Kıyıya paralel olan yerler, yaşam alanlarını tehdit eden bölgeler neden hızlı yandı ve söndürülemedi? Görevde bulunan Orman Bakanı gece görüşlü helikopterlerin, benim soru önergeme bulunmadığını, gece görüşlü yangın söndürme uçaklarının olmadığını, dünyada böyle bir teknolojinin olmadığını ifade eden Sayın Orman Bakanı bir anda Bodrum’da yangının 13. günü nasıl geldi bunu merak ettik. Demek ki dünyada böyle bir teknoloji var, bakanın haberi yok. Bakan bu süreci doğru yönetemedi. Muğla Valisi doğru yönetemedi. Bakın, kriz masasını oluşturamadı.

Muğla’nın 7 tane milletvekili var, Sayın Vali yedimizi toplayamadı. Telefonla 5 kez aradık, telefona çıkmadı. 13 Kaymakam var, 13 Belediye Başkanı var, bir Büyükşehir Belediye Başkanı bizleri bir araya toplayıp yangınla mücadeleyi nasıl yapacağız diye sormadı Sayın Muğla Valisi. Bunun sadece Bodrum’da, Marmaris’te değil bütün Muğla’nın zarar gören 11 ilçesinde yapılması gerekiyor. Konu Muğla, konu Antalya, konu Türkiye. Biz doğaya ormanlara sahip çıkacağız. Orman Genel Müdürü, Orman Bakanı ve Orman Bölge Müdürü Muğla başta olmak üzere ve iktidarın yetkilileri, bakanları başta olmak üzere konu savcılığa suç duyurusu olarak intikal etmiştir. Durum budur.” 

"MUĞLA TARİHİNİN EN BÜYÜK FELAKETİ, 70 BİN HEKTAR YANDI"

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise şöyle konuştu:

“2021 yılı ağustos ayı içerisinde Muğla tarihinin bilinen en büyük felaketini yaşadık. Yaklaşık 70 bin hektar alanımız yandı. Marmaris’te başlayan, Köyceğiz’de daha sonra Milas, Bodrum, Kavaklıdere, Menteşe ilçelerinde aynı anda devam eden yangınlarda binlerce hektar ormanımız yok oldu, gitti. Güçlü bir orman teşkilatımız var, öyle biliyorduk, öyle zannediyorduk. Ciddi bütçeler aktarılıyor. Az önce başkanımızın da dediği gibi tüm emek veren, yangın sırasında orman teşkilatından, belediye personeline, gönüllülere teşekkür ediyoruz.

Yangın 15 gündür devam ederken herhangi bir yangın emniyet şeridinin olmadığını gördük. Gerçekten olması gereken yangın emniyet şeritleri oluşturulsaydı bu yangın bir yerde sonlanırdı. Ama Marmaris’te günlerce, Bodrum’da günlerce devam etti. Bakın, bırakın ilçeler arası, iller arası Bozdoğan’da başlayan yangın Kavaklıdere’ye oradan da Menteşe ilçesine sıçradı. Demek ki o emniyet şeritleri oluşturulmadı. İşte bu noktada kamu görevlilerinin ihmali vardır. İşte o yüzden buradayız.

"HELİKOPTERİ KİM ÇALIŞTIRMADI?"

Özellikle yangınlarla ilgili olarak hava müdahalesi çok tepki çekti. Eksik olduğu söyleniyor. Zaten belli bir yangın, belli bir seviyeye geldiğinde gerçekten gözüküyor ki havadan müdahale bile yetersiz kalabiliyor. Ama buna rağmen, gece devam etmeyen 10 gün boyunca faaliyetler vardı. Sürdürülemeyeceği söylenmişti. Ama ne hikmetse Gümüşlük yangınından sonra gece çalışabilen helikopterler ortaya çıktı. Peki bu helikopterleri kim çalıştırmadı? İşte bunu soruyoruz. Bunun cevabını ben Muğla Milletvekili olarak hala bilmiyorum. Eğer 10 gün boyunca bozuksa bunun cevabını bilmem lazım. Bozuktu 13. Gün tamir ettik, çıkardık demesi lazım, mazotu yoktu mazot kattık demesi lazım. Ama 13. Gün neden o helikopter çıktı? 13. Gün Bodrum’da çıktıysa Marmaris’te, Milas’ta, Kavaklıdere’de neden yoktu?”



(Melis Anter / ANKA)

Gündem