Muhalefetten "Montrö Bildirisi" açıklamaları: "Kimse mağdura yatmasın"

Muhalefetten "Montrö Bildirisi" açıklamaları:  "Kimse mağdura yatmasın"
Muhalefet partileri 103 emekli amiralin yayınladığı bildiriye dair açıklamalarda bulundu.

Muhalefet partilerinden 103 emekli amiralin yayımladığı Montrö bildirisine dair açıklamalar geldi. CHP, İYİ Parti, HDP, Gelecek Partisi ve Deva Partisi'nden art arda açıklamalar geldi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "AKP mağdura yatmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. 103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir" dedi.

Öztrak: "Kimse mağdura yatmasın, millet mağdur"

Emekli amirallerin Montrö ile ilgili fikirlerini beyan ettiklerini belirten Öztrak şunları söyledi: "Türkiye'nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP'nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar montröyle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye'de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde."

"Buradan kimse mağdura yatmasın" diyerek tepki gösteren Öztrak, "Buradan kimse mağdura yatmasın, millet mağdur. O yüzde 33 huzur haklarına zam alıp kalkıp şimdi darbe mağduruymuş gibi kendilerini göstermesinler. Olmayan darbe söylemlerinin mağduruymuş gibi gösterdiklerinde kimse buna inanmaz" diye konuştu.

Çıray: "Ben de bildirinin altına imzamı atıyorum"

Cumhuriyet gazetesine konuşan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise "Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum" dedi. Çıray "Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız" diye ekledi.

Çıray, "Doğru veya yanlış. Bu ülkenin her evlâdı Anayasa ve hukuk içerisinde kalarak fikirlerini özgürce beyan eder" ifadesini kullanırken, "Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan. Bu ülkenin 400 bin askeri var. 300 bin polisi. Bir de darbelere karşı canını verecek Türk milleti. Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle" açıklamasını yaptı.

Çıray, “Demokrasilerde geçmişte hangi meslekte olursa olsunlar Türk milletinin bütünü iktidarı eleştirme ve iktidara tavsiyede bulunma hakkına sahiptir. Bunu emekli öğretmenler de sağlıkçılar da yapabilir. Emekli olmadığı halde özel bir kanunla yasaklanmadıysa herkes siyasi görüşünü ifade edebilir. Nitekim bu metni dikkatle okuduğunuzda esasen Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin varlığını ve birliğini korumak için yazıldığını görüyoruz” dedi.

İktidarın darbe söylemlerinin ‘suni’ olduğunu da kaydeden Çıray, “En aptal zihinler bile bu metinden darbe çıkaramaz. Amaçları son zamanlarda Türkiye’nin gündemine oturan ve iktidarın yıpranmasını hızlandıran uyuşturucu-siyaset-rüşvet üçgenini, milletin hayat pahalılığı altında ezilmesini, AKP kongreleri ile iyice yayılan salgınını ve aşı beceriksizliğini örtbas etmek. Bu yarına kadar sürecek bir gündemdir. Yarın yurttaş geçim sorunu ile karşı karşıya kaldığında, babalar ellerini cebine atıp çocuklarına harçlık veremediğinde bu hayali gündem sona erecektir” ifadelerini kullandı.

Açılan soruşturmanın seyrine ilişkin ise Çıray, “Soruşturma açılması doğrultusunda sarayda çalışan bir devlet memuru büyük bir baskı yarattı ama kanunun verdiği yetkilerin dışına çıkan bu insanlar günü geldiğinde hesaplarını bağımsız cumhuriyetin savcıları önünde verecekler. Böyle giderse 81 milyonu hapsetmek zorunda kalabilirler. Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlükler” dedi.

Paylan: "Darbeci arıyorlarsa,aynaya bakın"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da “Seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atıp milli irade ahkamı kesmek riyakarlıktır. Darbeci arıyorsanız aynaya bakın” dedi.

Davutoğlu: "Bildiri, kötü niyetli bir sorumsuzluk örneği"

 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu iktidarın yorumuna katıldı:

“Gelecek Partisi milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır. Militarist ya da sivil farketmez, darbe heveslilerine geçit verilemez. Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir.”

Yeneroğlu: "Bu ülkede kimse emir eriniz değil"

Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise twitterdan yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Sayın 103 emekli Amiral; Düşünce ve ifade özgürlüğünüze saygı duyuyorum. Ancak siyaset yapacaksanız sorumlu siyasetin dilini kullanın. Eski alışkanlıklarınızı bırakın. Bu ülkede hiç kimse sizin emir eriniz değildir. Ve siz de artık başkalarının emir erliğine soyunmayı bırakın.

Montrö Anlaşması elbette ülkemizin ulusal güvenlik meselesidir. Açıklama bununla yetinmemektedir. Eski ünvanların üstünlük ve ideolojik bekçilik hissiyatı ile ele alınmış siyasi meydan okuma iktidara er hizmetidir; tarz teknik bilginin de demokratik duruşun da çok ötesindedir.

 

Elbette emekli askerler fikir beyan edebilirler. Elbette bu açıklamanın ceza yargılaması konusu yapılması abesle iştigaldir. Metinde suç teşkil eden bir ifade yoktur. Bu farklı, tehlikeli bir tırmanışa hizmet eden siyasi meydan okumayı demokratik bilince aykırı bulmam farklıdır."

 

Gündem