Muhalefetin aday krizini çözmek için bir grup aydın devrede

Muhalefetin aday krizini çözmek için bir grup aydın devrede
Gazeteci Ayşe Yıldırım, bazı sorumluluk sahibi aydınların muhalefetin adayı konusunda devreye girdiğini belirtirken, gazeteci Sedat Bozkurt da “Kemal bey ile de görüşüyorlar, Temel bey ile de görüşüyorlar. Çok saygın demokrat insanlar. Karşılığı da var bunların” dedi.

Kısa Dalga yazarları Ayşe Yıldırım ve Sedat Bozkurt’un hazırladığı Politicast podcast serisinin son bölümünde çarpıcı bir siyaset kulisi haberi gündeme geldi. Buna göre, Millet İttifakı’ndaki adaylık krizi ve HDP’nin ayrı aday çıkaracağını açıklamasından sonra bir grup aydın, ortak aday çıkarılmasını sağlamak için siyasi parti liderleri ile görüştü.

Politicast’te iki usta gazeteci konuya ilişkin şunları konuştular:

Ayşe Yıldırım: Bazı sorumluluk sahibi aydınların devreye girdiğini de duydum ben. Hem Altılı Masa ile hem HDP ile görüşerek ‘yapmayın bunu, ülke elden gidecek’ diye…

Sedat Bozkurt: “Öyle bir yapı var. Uzun zamandır var. Kemal bey ile de görüşüyorlar, Temel bey ile de görüşüyorlar. Çok saygın demokrat insanlar. Karşılığı da var bunların. HDP’nin kapısını çaldıkları zaman HDP’nin ne dediğini dinleyecek, ‘akil insanlar’ var. Uzun zamandır devredeydiler. Altılı masa çalışma mekaniğini başlattıktan sonra biraz geri çekildiler. Tekrar devreye girme niyetindeler. Çünkü Eylül ayından itibaren masada ciddi bir türbülans var, savrulma var. Bu türbülansı ortadan kaldırabilir mi bu? Kaldırma ihtimalinin yüksek olduğunu görüyorum ben. Çünkü Meral Akşener’le görüştükten sonra Kılıçdaroğlu’na gidip, sonra Temel Karamollaoğlu’na gidip ortalama bir görüş açıkladıkları zaman itibar edilecek insanlar. Beklenti ile hareket eden insanlar değil. O nedenle bu insanların devreye girmesinin de masanın verecekleri kararlar açısından yararlı olacağını düşünüyorum."

Bozkurt ayrıca şunları söyledi:

“Kadıköy’deki Emek ve Özgürlük İttifakından (mitingi) sonra katılımcılarla röportaj yapıyorlar. Soru çok basit: ‘Cumhurbaşkanı seçiminde kime oy vereceksiniz?’ Politik bilinci olan insanlar. Hepsinin istisnasız yanıtı; ‘ittifak ne derse partimiz ne derse o.’ Türkiye’de kolay kolay rastlanmayacak bir tablodur.

“İYİ Parti’nin itirazları ilçe başkanlarının ‘Kılıçdaroğlu seçilemez, Mansur Yavaş aday olsun’ demeleri üzerine başladı.

“Millet İttifakı’nın HDP’yi yok sayma şansı yok.

“HDP o denklemin içinde olacaktır. Karar alma sürecini de etkileyeceğini düşünüyorum. HDP’nin son dönemki çıkışları Kılıçdaroğlu’nun adaylığının da önünü açtı. Millet İttifakı ile aralarında olmayan ama iktidarın sürekli iddia ettiği bağın olmadığını da gösterdi.” (Kısa Dalga)

Politika