Muhalefetin adayı kim olacak? | CHP'de Mansur Yavaş kuşkusu...

Muhalefetin adayı kim olacak? | CHP'de Mansur Yavaş kuşkusu...
Son günlerde adı gündeme oturan Mansur Yavaş'ın adaylığına CHP milletvekilleri karşı çıkıyor. Yavaş’ın Ekrem İmamoğlu gibi “Benim adayım Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu” açıklaması yapmamasını kuşkuyla karşılanıyor. Bir grup milletvekili İmamoğlu'nun adaylığına sıcak bakıyor.

MAHMUT AYDIN


TBMM kulislerinde gündemin ilk maddesi hala altı muhalefet partisinin olası cumhurbaşkanı adayları.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın cumhurbaşkanı adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adını açıklamasının yarattığı “etki” hala tartışılıyor. Bir o kadar da Mansur Yavaş cephesinden yapılan açıklamalar konuşuluyor.

'YAVAŞ'I ÖNDE GÖSTEREN ANKETLERİN SERVİS EDİLMESİ MANİDAR'

CHP milletvekilleri, Yavaş’ın tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi “benim adayım Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu” açıklaması yapmamasını “kuşkuyla” karşılıyor. Bir CHP milletvekili de “Özdağ’ın açıklamasından sonra Mansur Yavaş’ı önde gösteren anketlerin servis edilmesi manidar” yorumunda bulundu. Son olarak da Yavaş'ın "Kürt seçmen içindeki oyum yüksek çıkıyor" açıklaması dikkatleri çekti.

CHP milletvekilleri, Yavaş’ın adaylığına sıcak bakmadıklarını ve onaylamadıklarını açık bir dille ifade ediyor. Aynı milletvekilleri “neden Yavaş’ı onaylamıyorsunuz?” sorusuna ise “Genel Başkanımız belediye başkanlarının aday olmasını istemediğini açıkÇa ifade etti. Ayrıca bizim adayımız Kılıçdaroğlu…” yanıtını verdi. Bu arada bazı CHP milletvekilleri de “Yavaş CHP’li değil. Evet partimizde seçildi ama CHP’li değil” hatırlatmasında bulundu.

'EKREM İMAMOĞLU' DİYEN CHP’LİLER

Meclis'in muhalefet kulislerinde konuşulan bir başka aday profili de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu.

CHP’li vekillerden bir bölümü de İmamoğlu’nun aday olması görüşünde. Bu vekiller, Selahattin Demirtaş’ın açıklamasını hatırlatarak, HDP tabanının da İmamoğlu’na sıcak baktığını görüşünde.

İYİ PARTİLİLERİN FAVORİSİ MANSUR YAVAŞ

Muhalefet kulislerinde konuştuğumuz İYİ Partili milletvekilleri ise Mansur Yavaş’ın aday olmasını savunuyor. Bu vekiller “toplumun tüm kesimlerinde Mansur Yavaş’a bir sempati” olduğunu, ayrıca Yavaş’ın AKP tabanın da oy alacağını iddia ediyor.

Bu arada Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi’nin de Yavaş’ın adaylığına “hayır demeyeceği” söyleniyor.

UYSAL’IN CUMHURBAŞKANI TARİFİ

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın Twitter paylaşımı sonrası yapılan tartışmalar da gündemdeydi kulislerde. Uysal’ın, cumhurbaşkanı adayını tanımlarken “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” ifadelerini kullanması “6’lı masa dağılıyor mu?” sorusunu akla getirdi. Uysal, daha sonra altılı masa ortaklarını kastetmediği açıklamasıyla durumu düzeltmeye çalıştı.

İYİ PARTİ TEŞKİLATLARINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENTİSİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başkanlık Divanını değiştirek teşkilatları Koray Aydın’dan alıp kendine bağlaması il başkanlıklarında değişiklik beklentisi yarattı.
Akşener’in İç Anadolu'da bazı il teşkilatlarını değiştireceği de konuşuluyor. Buna göre bazı illerde sürpriz atamalar yapılacak. Bu illerde merkez sağdan önemli isimler ile bir dönem AK Parti’de görev alanların il başkanı atanacağı konuşuluyor.

'ÖMER’İN YOLU' ETKİSİ

omerinyolu.jpg

Bu arada yapılan bazı anketlere göre, İYİ Parti’nin İç Anadolu Bölgesinde oylarını yeterince artıramadı. Aynı anketlerde, bir süre önce başlatılıp sonra vazgeçilen “Ömer’in Yolu” kampanyasının da özellikle “seküler, kentli ” seçmenleri İYİ Parti’den uzaklaştırdı.

Politika