Muhalefetteki bir partide daha kurultay çağrısı

Muhalefetteki bir partide daha kurultay çağrısı
Son iki seçimde beklenilen zafere ulaşamayan muhalefet partilerindeki tartışmalar devam ediyor. İYİ Parti'nin ardından Demokrat Parti'de de değişim yanlıları, olağanüstü genel kurultay yapılmasını istedi. Olası kurultayda İlay Aksoy'un aday olarak sahneye çıkabileceği ileri sürüldü. Mevcut Genel Başkanı Gültekin Uysal ise kurultay çağrılarına sıcak bakmıyor.

14 Mayıs 2013’te yapılan seçimlerde beklenilen zafere ulaşamayan muhalefet partilerinde iç tartışmalar devam ediyor. CHP’nin Kasım ayında yaptığı lideri değişiminin ardından 31 Mart yerel seçimlerinde hedeflerine ulaşamayan İYİ Parti’de geçen hafta sonu Meral Akşener’in yerine Müsavat Dervişoğlu geldi.

Tartışmaların ve kurultay çağrılarının olduğu bir diğer yer ise Demokrat Parti oldu. Parti içinde bir süredir devam eden tartışmalar, olağanüstü kurultay çağrısına evrildi.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre; Demokrat Parti’nin kurultayının 2025 yılında yapılması beklenirken, 14 Mayıs seçimleri ve son olarak 31 Mart’taki yerel seçimlerdeki sonuçlardan mutsuz olan delegeler olağanüstü kurultay yapılmasını istiyor. Genel Başkan Gültekin Uysal ise teklife sıcak bakmıyor.

Toplantıda gerginlik

Demokrat Parti'de geçen hafta yapılan Genel İdare Kurulu toplantısının oldukça gerilimli geçtiği ileri sürüldü. Toplantıda delegelerin mutsuzluğuna dikkat çeken İlay Aksoy olağanüstü genel kurultaya gitme çağrısı yaptı ve Genel Başkan Uysal’ın oldukça gerildiği iddia edildi.

Aksoy yarışa girecek

Aksoy'un olağanüstü kurultaya gidilmesi halinde Gültekin Uysal'ın karşısına çıkacağı partide konuşulanlar arasında. İlay Aksoy, parti teamülleri gereği iddiaları yanıtsız bıraktı.

Demokrat Partililer, tabandaki rahatsızlığı şu şekilde dile getirdi:

-Merkez’deki boşluk giderek çoğalıyor. İnsanlar uzlaşan siyasi partilerde değil “makul” merkezde birleşmek istiyor. Hamasi değil gerçekçi politikalar görmek istiyor.

-Genel Başkan güncel konular hakkında bir fikir beyan etmiyor, duruş sergilemiyor. Böylece büyüme imkanımız yok çünkü yeni kitle oluşturamıyorlar.

-Özellikle Süleyman Demirel dönemindeki kalkınmalar Türkiye’nin sanayide önünü açarak dünya ile rekabet eder hale getirdi. Şu anki kadrolarda böyle bir vizyon yok. Değişen Türkiye’yi okuyamıyor, ihtiyaçlarına refleks göstermiyor.

-Partiler hala yeni Anayasa konusunda tutumuzu bilmiyorlar.

-Genel başkanın Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlaması parti tabanında ciddi rahatsızlık yarattı.

-Parti tabanı Türkiye'nin normalleşmesi için güçlü bir merkez oluşturabilir şansını yakalamışken DEVA ve Gelecek Partisi gibi siyasal İslamcıların bu kadar milletvekili almasını kabullenemiyor.

-Genel merkez binasının durumu. Yönetimin binayı satışa çıkartabileceğine dair iddialar var. Bu durum da taban da rahatsızlık yaratıyor. (Kısa Dalga)

Politika