Muhalefetten Adalet Bakanı Bozdağ'a salvolar: Hafızın sesi çok güzel, icraat sıfır

Muhalefetten Adalet Bakanı Bozdağ'a salvolar: Hafızın sesi çok güzel, icraat sıfır
Muhalefet milletvekilleri, Adalet Bakanlığı'nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde Bakan Bozdağ'a yüklendi. Vekillerin gündeminde AİHM kararlarına uyulmaması, cezaevlerindeki kötü koşullar, Sezgin Baran Korkmaz, Ekrem İmamoğlu davaları vardı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı bütçe kanun teklifi görüşmelerinde Bakanlığı'nın 2021 yılı kesin hesabı ile 2023 yılı bütçe kanun teklifi Bakan Bekir Bozdağ'ın katılımıyla görüşülüyor.

Muhalefet milletvekillerinin Bakan Bozdağ'a sert eleştiriler yönelttikleri görüşmelerde özellikle adil yargılama hakkı ve cezaevi koşulları öne çıktı.

Milletvekillerinin bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmalar özetle şöyle:

12 Eylül'deki yargılamalardan daha kötü

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Sizin döneminizde Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve en son geçen hafta milletvekilleriyle ilgili olarak; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sizin uygulamalarınız nedeniyle Türkiye'yi 18'inci maddeden mahkum etti. Bakın, bu tek başına sizin bütün uygulamalarınızı ortaya koyuyor, sabıka kaydınızdır ve sizin peşinizden gider bunlar.

Ben avukatlığımdan, baro başkanlığımdan çok daha fazla yargı uygulamalarını hem mahkemeleri takip ederek hem de cezaevlerine giderek gözlemlemeye çalışıyorum ama inanın 12 Eylül faşist darbesindeki yargılamalar bile şu andaki yargılamalar gibi değil, görmüyorsunuz ve bunun siyasi sorumluluğu da size ait."

Hafızın sesi güzel, icraat sıfır

CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan: “Adalete para yetmiyor, adil olmaya vicdan yetmiyor. Milletvekili olsanız, adalet hakkında konuşmaya süre yetmiyor. Yazık. Çok yazık. Adalet, damdaki kuş değil, eldeki kuş. Hep damdaki kuşu anlattık. Sayın Bakanım… Ali Şeriati'den arkadaşlar atfettiler, ben de bir sözüyle bitireyim, diyor ki "Ne söyleyen söylediğinin farkında ne dinleyen dinlediğinin farkında, herkes hafızın sesinden bahsediyor." Sayın Bakanım, çok güzel bir konuşma hazırlamış. Hafızın sesi çok güzel, icraat sıfır."

Yanınızdaki Bakan Yardımcısı...

CHP İstanbul milletvekili Süleyman Bülbül: “Yanınızda iki bakan yardımcısını göremedim ben. Biri Hasan Yılmaz, diğeri Akın Gülek. Hasan Yılmaz'ı görmek isterdim. Neden? Hasan Yılmaz, bildiğiniz gibi SBK'nın yani SBK Holding ile ilgili Sezgin Baran Korkmaz'ın ve diğer 14 gerçek kişiyle ilgili olmayan MASAK raporuna dayanarak vermiş olduğu talebiyle yurtdışı, yurtiçindeki bütün mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılmasının talebinde bulunan eski İstanbul Başsavcıvekili. Bu arkadaş hakkında ben suç duyurusunda bulundum, bir buçuk seneden beri bu arkadaş hakkında suç duyurusunu bilmemeniz mümkün değil. Yanınızda bakan yardımcısı yani Adalet Bakanı'nın yanında hakkında iddiaları olan bir Adalet Bakan Yardımcısıyla nasıl birlikte çalışıyorsunuz? Bu konuda SBK'nın hakkında olmayan MASAK raporuna dayanarak nasıl bir talepte bulundu? Bu konuda soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?"

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu: Dün Espiye Cezaevi'ndeydik. İnsan Hakları Komisyonu, Hükümlü Hakları Alt Komisyonu olarak. Mahkumlarla yaptığımız görüşmelerin kahir ekseriyeti, neredeyse tamamında problem yemek kalitesi ve miktarıyla ilgiliydi. Ben iki, üç senedir bu komisyonda üyeyim. İlk defa miktar konusunda da şikâyet gelmeye başladı. Ama bu tesadüf değil, heterodoks ya da ortodoks ya da ne ‘oks’sa öyle bir ekonomik programın tabii sonucu.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel: “Siz Sayın Bakanım keşke bu kararları nedeniyle yerlerinden edilen hâkim ve savcıların kararlarının arkasında durup ‘Bu kararların itiraz yeri üst mahkemelerdir. Ben savcıların, hakimlerin verdiği kararların hukukçu, Adalet Bakanı olarak arkasındayım’ deseydiniz."

40 soru önergesine yanıt sıfır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: “40 soru önergesi sunmuşum, sayın Bakan bir tane cevap vermediniz. Bizler TBMM'de yasama faaliyeti yürüten ve vatandaşlarımızın bize gelen şikayetlerini, taleplerini ve bu konuda yapılması gerekenlere ilişkin ne yapabiliriz, elimizde kalan tek denetim mekanizması soru önergesi, ama maalesef bakanlığınız süresince şu elimde bulunan 40 soru önergesi...

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan: “İmamoğlu davasında önceki davaya bakan hâkimin eşine dostuna ‘Ben baskı altında Sayın İmamoğlu’nun siyasal geleceğini ıskata uğratacak bir karara zorlandım’ dediği iddiası var. Sayın Bakanım siz HSK’nın başkanısınız, bu iddia neden soruşturulmuyor?" (Kısa Dalga)

Politika