MÜLTECİ KADIN VE ÇOCUKLARA TECAVÜZ ÇETESİ

MÜLTECİ KADIN VE ÇOCUKLARA TECAVÜZ ÇETESİ
Ankara ve Kırıkkale’de kendilerini “mafya” olarak tanıtan bir çetenin mülteci kız çocukları ve kadınlara cinsel istismarda bulunup videoya çekerek seks işçiliğine zorladığı ortaya çıktı.

Ankara ve Kırıkkale’de kendilerini “mafya” olarak tanıtan bir çetenin mülteci kız çocukları ve kadınlara cinsel istismarda bulunup videoya çekerek seks işçiliğine zorladığı ortaya çıktı.  

Geçen Eylül ayında Kırıkkale’de 16 yaşındaki Afgan kız çocuğu, Afgan bir erkeğin tecavüzüne uğradı hamile kaldı. Çocuğun görüntüleri videoya çekildi, ardından tehdit edildi.

Yine Kırıkkale’de Afgan mülteci kadın iş görüşmesi için bir araya geldiği üç kişinin toplu tecavüzüne uğradı. Mülteci kadının ifadesine göre tecavüz eden adamlardan ikisi Afgan diğeri Türk vatandaşıydı. Mülteci kadının görüntüleri videoya çekildi, seks işçiliğine zorlandı.

Kadın olayın ardından Kırıkkale Emniyeti’ne giderek suç duyurusunda bulundu. Fakat emniyette “tercüman bulunmadığı” gerekçesiyle kadının ifadesi alınmadı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMYK) devreye girmesiyle mağdurlar Kırıkkale’den çıkarıldı farklı kentlerde koruma altına alındı. Üç olayla ilgili soruşturma şu anda Ankara’da savcılıkta. Her üç olayda da aradan en az altı ay geçmesine karşın zanlılar ne ifadeye çağrıldı ne de bir göz altı yapıldı.

Mayıs ayında 10 yaşındaki üvey kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan Ankara Altındağ’da yaşayan Afganistan vatandaşı  M.H.A. çocuğun dört aydır fiili livataya maruz kaldığı hastane raporları ile tespit edilmesine karşın geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı.

Kırıkkale başta Afganistan, Irak ve Suriye olmak üzere mültecilerin yoğunlukta yaşadığı bir il.  İçişleri Bakanlığı verilerine göre şu anda kentte “geçici koruma statüsü”nde yani kayıtlı bin 952 Suriyeli mülteci yaşıyor. Kırıkkale Valiliği’nin verilerine göre de kentte yaşayan mülteci nüfusu 10 binin üzerinde.

Afgan ve Iraklı göçmenlerin büyük bir bölümü ise kayıtsız olarak kentte ikamet ediyor.  Mağdur yakınları ile halen Kırıkkale’de yaşayıp kentte varlık gösteren suç çetesinin saldırısına uğrayan ancak suç çetesinin elemanlarından aldıkları tehdit nedeniyle güvenlik kaygıları nedeniyle güvenlik güçlerine gitmeyen mülteciler ile görüştük.

MÜLTECİ ÇOCUK HAMİLE KALIR MERDİVAN ALTI KÜRTAJ OLUR

Kırıkkale’de bilgisine ulaştığımız ilk saldırı geçen Eylül ayında yaşandı. Edindiğimiz bilgilere göre, 16 yaşındaki Afgan mülteci kız çocuğu Kırıkkale’de yaşayan Afganların üye olduğu bir sosyal ağda yayınlanan iş ilanına başvurmak üzere Afgan erkek ile buluştu. Afgan mülteci kız çocuğu, “iş görüşmesine" aracı ile götürmek vaadi ile kent merkezinden uzakta bir mekâna götürüldü. Afgan erkek, kız çocuğuna cinsel istismarda bulunurken videoya çekti. Yeni taleplerini yerine getirmemesi durumunda görüntüleri yayımlamakla tehdit etti. Afgan mülteci çocuk cinsel saldırının ardından sessizliğe büründü, içine kapandı. Adam telefonla tehditlerini sürdürdü ve çocuğu seks işçiliğine zorladı. Yaklaşık iki buçuk ay sonra kız çocuğunun tecavüz sırasında hamile kaldığı ortaya çıktı. Çocuğun hamileliğini fark eden ailesi Kırıkkale’de merdiven altı bir merkezde kürtaj yaptırdı. 

SALDIRGAN HALEN KIRIKKALEDE VE GÖZALTI YOK

Aile Kırıkkale’de mültecilerle ilgilenen bir sosyal çalışmacının yardımı ile mayıs ayında Ankara’ya geldi. BMYK’nin sağladığı hukuki yardım ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aradan üç ay geçmesine karşın Kırıkkale’de cinsel istismarı gerçekleştiren ve ona yardım eden kişilere ilişkin “gözaltı işlemi” yapılmadı.

KIRIKKALE’DE MÜLTECİ KADINA TOPLU TECAVÜZ VE VİDEOYA KAYIT

Kırıkkale’deki suç çetesinin diğer cinsel saldırısı Kasım ayında gerçekleşti. 25 yaşındaki Afgan kadın Kırıkkale İl Göç İdaresi’nden “uluslararası koruma” hakkını aldı. Kendisine iş bulma konusunda yardımcı olacağını söyleyen ikisi Afgan diğeri Türkiyeli üç kişi tarafından araçla kent çıkışındaki bir depoya götürüldü. Mülteci kadın burada toplu tecavüze uğradı. Bu sırada görüntüleri kayda alındı. Kadın saldırganlar tarafından ölümle tehdit edilirken video görüntüleriyle “seks işçiliğine” zorlandı.   

KIRIKKALE EMNİYETİ “FARSÇA TERCÜMAN YOK” DİYEREK İFADE ALMADI

Afgan mülteci kadın saldırıyı  Afgan mülteci bir arkadaşı ile paylaştı. Arkadaşının da zorlaması ile Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayetçi olmak istedi. Fakat emniyette “Farsça tercüman bulunmadığı” gerekçesiyle mülteci kadının ifadesi alınmadı.

Aradan geçen süre içerisinde devreye BMYK girdi. Afgan mülteci kadın hakkında koruma kararı aldırıldı, Kırıkkale’den çıkartılarak başka bir kentte koruma altına alınması sağlandı. Bu süreçte BMYK’nın sağladığı hukuki destekle Ankara Emniyeti’nde kadının ifadesi alındı. Ancak aradan aylar geçmesine karşın söz konusu üç saldırgan hakkında göz altı işlemi yapılmadı.

BİR SİYASİ PARTİ İLE YAKIN OLDUKLARINI SÖYLÜYOR

Kırıkkale’de yaşayan Afgan mülteciler, Afgan ve Türkiyelilerden oluşan suç çetesinin kentte ve ilçelerde çok rahat hareket ettiklerini ifade ediyorlar. Özellikle kız çocukları bulunan ailelerin çok tedirgin olduklarını dile getiriyorlar. Çete mensuplarının “Türkiye’de bir siyasi parti ile yakınlıkları, yakın dostları olduğu” iddiasını dile getirip kayıtsız mültecileri istedikleri anda sınır dışı ettirebilecekleri tehdidinde bulunduklarını aktarıyorlar. 

10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMARDA BULUNDU, SERBEST KALDI

Mültecilere yönelik suçlarda “cezasızlığa” bir diğer örnek de yine Ankara’da yaşandı. Mayıs ayında Ankara Altındağ’da 10 yaşındaki Afgan kız çocuğun bir süredir Afgan üvey babasının cinsel istismarına uğradığı çocuğun beyanı ile ortaya çıkmıştı.

Tam teşekküllü hastanede yapılan psikolojik ve fiziki değerlendirmelerde de çocuğun cinsel istismara uğradığı, DNA kayıtları ile de tescil edilmişti. Firari olan üvey baba iki hafta önce Ankara polisi tarafından göz altına alınmıştı.

Afgan mülteci geçen hafta serbest bırakıldı. Anne ve çocuklar koruma altına alınırken, anne şikayetçi olmasa dahi bir kamu davasının açılmadığı öğrenildi. Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi yetkilileri “Bu olay ne şüpheli ne de mağdur yönünden baroya zorunlu avukat görevlendirmesi açısından bile intikal etmemiş” değerlendirmesinde bulundu.

Özel Haber