Murat Kurum, deprem bölgesinde vaat edilen 650 bin konutu yapmışlar gibi anlattı

Murat Kurum, deprem bölgesinde vaat edilen 650 bin konutu yapmışlar gibi anlattı
İstanbul'da hiç bir riski yapı bırakmayacaklarını iddia eden Kurum, "Onlar 'Yapamaz.' dedikleri yerde biz 650 bin konutumuzu asrın felaketinde nasıl yaptıysak aynı anlayışla İstanbul'un 39 ilçesi için yapacağız" dedi. Kurum'un yaptık dediği 650 bin konut vaat edilmiş ancak depremin üzerinden geçen 1 yılda sadece 75 bin konut tamamlanıp teslim edildi.

Cumhur İttifakı'nın AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Bahçelievler'de düzenlenen "Gaziantep Hemşehri Sahuru" programında konuştu.

Kurum, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede yürütülen çalışmalara dair "Gaziantep'i, Nurdağı'nı, İslahiye'yi asla ve asla kaderine terk etmedik. İlk sözleşmelerimizi depremden 46 gün sonra yaptık. 46 gün sonra yine aynı motivasyonla, aynı anlayışla çalıştık. Mayıs ayında ilk konutlarımızın teslimini yaptık. O zaman yine bugünkü Cumhuriyet Halk Partili muhalefet, 'Bu konutları yapamazsınız, bu konutları bitiremezsiniz, bu konutları yapacak parayı, kaynağı bulamazsınız.' dediler ama bizim öyle bir gücümüz vardı ki milletimizle birlikte el ele verdik ve 11 ilimizde tüm dünyaya örnek olacak bir çalışmayı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm bakanlarımızla, tüm arkadaşlarımızla, tüm milletimizle birlikte ortaya koyduk ve her zaman oradaki kardeşlerimizin elini sımsıkı tuttuk" diye konuştu.

İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacaklarını öne süren Kurum, "Onlar 'Yapamaz.' dedikleri yerde biz 650 bin konutumuzu asrın felaketinde nasıl yaptıysak aynı anlayışla İstanbul'un 39 ilçesi için yapacağız. Burada bu konutlarımızın sağlam, güvenli hale gelene kadar burada hiçbir annemiz yastığa başını koyduğunda huzursuz uyumayacağı bir İstanbul için yine kollarımızı sıvadık ve bu anlayışla çalışacağız, bu konutlarımızı yapıp İstanbul'umuzu dirençli hale getireceğiz" dedi.

Yapılan deprem konutu sayısı sadece 75 bin

Kurum'un "yaptık" dediği 650 konut deprem bölgesi için vaat edilen konutlardı. Depremin üzerinden geçen bir yılda teslim edilen konut sayısı 75 bin 364.

Deprem konutları ile ilgili iktidarın verdiği rakamlar muhalefet tarafından eleştirilmiş gerçekçi olmadığı belirtilmişti. Teyit.org'un deprem konutları ile ilgili 9 Şubat 2024'te derlediği içerikte, yapılan konut sayısının vaat edilenin çok gerisinde olduğu görülüyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinden önce dile getirdiği vaatlerden en çok öne çıkanlardan biri, deprem bölgesi ile ilgili barınma sorunun çözümüydü.

Erdoğan, Mart 2023’te yaptığı açıklamada 319 bin konutun bir yıl içinde teslim edileceğini, toplam da 650 bin konut ve köy evi inşa edeceklerini vaat etmişti. 680 bin konut ve 170 bin ticari alandan oluşan 850 bin bağımsız bölümün inşasının da hedeflendiği söylenmişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi