Murat Sabuncu: Demirtaş ‘ortak devletimiz’ sözleriyle birkaç yere mesaj verdi

Murat Sabuncu: Demirtaş ‘ortak devletimiz’ sözleriyle birkaç yere mesaj verdi
Gazeteci Murat Sabuncu, Edirne Cezaevi'nde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın son yazısında kullandığı “Ortak devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’dir” sözleri ile "birkaç yere mesaj" verdiğini yazdı.

Selahattin Demirtaş’ın son yazısında kullandığı “Ortak devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’dir” sözleri tartışma yarattı. T24 yazarı Murat Sabuncu, Demirtaş’ın bu sözleri ile “Sevr sendromu yaşayanlara, Kürt siyasetinin bir bölümüne, muhalefete ve ‘devletin’ bir kesimine” mesaj verdiğini belirtti.

Sabuncu, T24’de yayınlanan yazısında Selahattin Demirtaş’ın bu çıkışının önümüzdeki günlerde, özellikle seçim sürecinde çok konuşulacağını belirterek şöyle yazdı:

Selahattin Demirtaş T24’te yayınlanan son yazısında çok kritik-önemli bir cümle kullandı. Dedi ki:

"Büyük değişime hazır olun. Kimseyi dışlamayın. Herkesin el ele, yan yana durması için uğraşın. Ortak paydamız demokratik cumhuriyettir, ortak evimiz Türkiye’dir, ortak devletimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir"

Cümlenin başını-sonunu da kattım ama altını çizmek istediğim nokta "ortak devletimiz Türkiye Cumhuriyet Devleti’dir" kısmı.

Kürt siyasetinde uzun zaman sonra öne çıkan önemli bir aktör olarak Demirtaş açık ara en beğenilen siyasi lider. Diğer partilere oy veren Kürt gençlerinin de başka bir siyasi partiye mensup siyasetçiler içinde en yüksek oy verdiği isim.”

Rawest’in araştırmasına da yer veren Sabuncu, 2015 ve sonrasında Kürt gençleri arasında radikalleşme eğilimlerinin zayıfladığını belirterek araştırmadan “Politik Kürt gençlerinde daha önce var olan karizmatik lider anlayışının silahlı figürlerden ziyade şu an legal Kürt siyaset aktörlerinin üzerinde yoğunlaşması da bu miti bugün için yanlışlayan bir anlam taşıyor” ifadelerini aktardı. Sabuncu şöyle devam etti:

“Tekrar Demirtaş’ın ‘ortak devletimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir’ cümlesine döneyim. Bu cümleyle bana göre birkaç yere mesaj verdi:

- Sevr Sendromu yaşayanlara: 1920’de imzalanan Sevr Anlaşması’nın (bölünme) endişesini yaşayanlara, taşıyanlara mesaj: "Farklı bir arayışımız yok"

- Kürt siyasetinin bir bölümüne: Farklı bir arayışı olanlara…

- Muhalefete: Demokratik siyaset içinde konuşulabilir bir lider-siyaset aktörüyüm.

Pek muhtemel ‘devletin’ bir kesimine… Selahattin Demirtaş’ın bu çıkışı önümüzdeki günlerde, özellikle seçim sürecinde çok konuşulacak.”

Gündem