Murat Sabuncu: İYİ Parti ve TİP beyaz Türk oylarına sıkıştı, CHP Türkiye partisi olma çabasında

Murat Sabuncu: İYİ Parti ve TİP beyaz Türk oylarına sıkıştı, CHP Türkiye partisi olma çabasında
T24 yazarı Murat Sabuncu "14 Mayıs seçimlerinde birbirlerinden ideolojik olarak farklı yerlerde duran İYİ Parti ve TİP aynı havuzun farklı damarlarından oy alabilir" görüşünü dile getirdi.

T24 yazarı Murat Sabuncu "İYİ Parti ve TİP beyaz Türk oylarına sıkıştı, CHP Türkiye partisi olma çabasında" başlıklı yazısında İyi Parti ve TİP'in durumunu köşesine taşıdı.

"O seçim bu seçim mi" tartışmaları arasında seçime katılacaklar tartışmasını hatırlatan Sabuncu iki parti içinde "İkisinin de avantajları da dezavantajları da var. " yorumunda bulundu.

Sabuncu şunları kaydetti:

Seçimlere az bir süre kaldı. Muhalefetteki partiler, her iki ittifak da, Millet İttifakı da, Emek ve Özgürlük İttifakı da, soldan sağa tüm partileriyle Cumhurbaşkanlığı adaylığında Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Burada bir sorun gözükmüyor. Ancak iş milletvekili seçimlerine gelince ortaya farklı bir durum çıkıyor. İttifaklar içi tartışmaya da neden olan ayrı listelerle seçime girme konusu. Millet İttifakı’nda Meclis’te de çoğunluğu alabilmek için uzun süre tek liste çabası oldu. Kimi yerde CHP ile fermuar liste çıkarılmasını saymazsak, oy pusulasında Millet İttifakı çatısı altında iki partinin logosu gözükecek. CHP ve İYİ Parti. İttifaktaki diğer partiler, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti CHP listelerinden aday gösterildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın altında da seçmen iki parti logosu görecek. Biri Yeşil Sol diğer TİP. Bu ittifak içinde de uzun süre tek liste çıkartmak için görüşmeler oldu ancak TİP 50 yerde kendi listesiyle seçime girme kararı aldı.

Her iki parti açısında şöyle bir durum var: İkisi de; İYİ Parti de TİP de son üç yıllık dönemde yükseliş trendi yakalamış partilerdi. ‘Bu seçimler o seçimler mi’ tartışmaları arasında kendi listelerini çıkardılar. İkisinin de avantajları da dezavantajları da var. İYİ Parti Lideri Meral Akşener pandemi döneminde ülkeyi karış karış gezdi. Sağda yeni adres arayan seçmen kitlesini yakalamak istedi. Ve muhalefette sağ seçmen için kendi logosuyla yarışan tek parti haline de geldi. Yükselen trendinde en büyük kırılma noktası cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi sürecinde, uzun süre birlikte çalıştığı partilere-liderlere kurduğu cümlelerdi. Masaya dönerken adaylık için adı geçen iki belediye başkanı; Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı da cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak masaya taşıdı. Benim de izlediğim mitingler de bu iki ismin yarattığı rüzgar gerçekten önemli. Ancak şekli tartışma konusu oldu. O gün sonrası İYİ Parti’nin oylarında aşağıya doğru bir gidiş oldu ancak son anketler yeniden yükselişe geçtiğini de gösteriyor. Bir ara yüzde 17-18’ler konuşulan partinin, yeni anketlere göre yükseldiği belirtilen alan ise 11-12 arası. Kritik illerde yaptığı listeler ve ilk sıra adaylarla (Adana birinci sıra Ayyüce Türkeş, Hatay İkinci sıra Gökhan Zan gibi) oylarını biraz daha yukarı çekebilir. Ancak aldığı oylar Meral Akşener’i merkez sağın partisi yapar mı o tartışılır.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Gündem