Naci Görür: İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz?

Naci Görür: İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz?
İstanbul'da düzenlenen İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumu'da konuşan Naci Görür olası İstanbul depremi sonucunda oluşacak olan moloz yığınlarına dikkat çekti ve "İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz?" diye sordu.

İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB ortaklığında, Prof. Dr. Aral Okay’ın anısına "İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumu" düzenlendi. 14-15 Aralık tarihlerinde yapılan sempozyumda yer bilimi uzmanları bir araya geldi.

Depreme dirençler şehirler

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, açılışını yaptığı “İstanbul ve deprem” başlıklı oturumda, depreme dirençli şehirler oluşturmanın ön hazırlık aşamasında Afet Bakanlığı ve ilgili yasaların oluşturulması, risk analizi, mikro bölgeleme çalışmaları ve buna dayalı kent yönetimine olan acil ihtiyaca dikkat çekti.

'Marmara Denizi’ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum'

6 Şubat depremlerine de değinen Prof. Dr. Görür, “Güneydoğuda enkaz molozlarının uluslararası standartlara uygun olmayan şekilde döküldüğünü gördük. Molozların içindeki asbest, toksik ve kimyevi maddeler yağmurla birlikte toprağa, oradan suya karışıyor ve uzun yıllar halk sağlığını tehdit ediyor. İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi’ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum. Aynı yol izlenirse depremde hayatını kaybedenlerin ardından bir o kadar insanı da hasta ederek öldürecek. Atıkları halletmezseniz deprem en büyük çevre felaketidir” diye konuştu. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem