Naci Görür'ün Bingöl depremi uyarısı Meclis'e taşındı

Naci Görür'ün Bingöl depremi uyarısı Meclis'e taşındı
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün uyarıda bulunduğu 18 ilden biri olan Bingöl'ün HEDEP Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de deprem önlemleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Cevdet Yılmaz da Hülakü'ye İçişleri Bakanlığını adres gösterdi.

Geçen günlerde Gemlik Körfezinde meydana gelen depremin ardından Naci Görür, 18 ille ilgili "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir." uyarısında bulundu.

Görür, söz konusu illeri Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari olarak sıraladı.

Bingöl HEDEP Milletvekili Hülakü de, kendi ilini de ilgilendiren söz konusu uyarı üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılması talebiyle meclise önerge sundu.

AFAD senaryosuna göre yaklaşık 255 bin kişi depremden etkilenecek

Hülakü önergede, AFAD tarafından 2017'de hazırlanan Bingöl’de 7 ve üzerinde bir büyüklükte yaşanacak deprem senaryosuna göre, depremden etkilenecek kişi sayısının 254 bin 770; az, orta ve ağır hasarlı ile yıkılacak bina sayısının da yaklaşık 50 bin olduğunu hatırlatarak şu soruları yöneltti:

"DAF’ın (Doğu Anadolu Fayı) harekete geçme ihtimalinin yüksek olduğu ve mutlak suretle hazırlıklı olunması gerektiği yönündeki uyarılara uyulması gerektiğidir. Bu bağlamda; 1-Bingöl’e ilişkin güncel bir deprem senaryosu ve tatbikatı söz konusu mudur? 2-Bugün itibariyle Bingöl’de kaç çadır stoğu bulunmaktadır? 3-Olası bir depremde enkaza müdahale edebilecek kaç iş makinesi ayrılmıştır? 4-Kaç kişilik yemek, yatak, ısıtma, ilaç, çocuk maması stoğu vardır?”

Cevdet Yılmaz: adres İçişleri Bakanlığı

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ise, önergede soruların hususlarla ilgili İçişleri Bakanlığını adres gösterdi.

Yılmaz önergeye şöyle yanıt verdi:

“Anayasanın 98’inci maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır. Bu itibarla, Bingöl Milletvekili Sayın Ömer Faruk Hülakü tarafından verilen 7/5169 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir.” (Kısa Dalga)

Gündem