Naci Görür ve Ramazan Demirtaş’tan Malatya depremi açıklaması: Bağımsız bir deprem

Naci Görür ve Ramazan Demirtaş’tan Malatya depremi açıklaması: Bağımsız bir deprem
Malatya’da gece saatlerinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme dair deprem uzmanlarından açıklama geldi. Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat depremleri sonucu yüklenip harekete geçmiş olan bir fay olmalı” derken, Dr. Ramazan Demirtaş, depremin Malatya Fay Zonu ile ilgisi olmadığını söyledi.

Malatya’da gece saatlerinde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 03.18'de meydana gelen depremin merkez üssünü Akçadağ ilçesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Şuğul Darede olarak açıklamıştı.

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Darende Şuğul (Malatya’da) 4,8 deprem oldu. Bu deprem DAF veya Malatya Fayı üzerinde değil. Yüzey kırığı belli değil. Muhtemelen Darende-Şuğul arasında KB-GD yönünde Malatya Fayına doğru uzanan bir fay üzerinde. 6 Şubat depremleri sonucu yüklenip harekete geçmiş olan bir fay olmalı. Geçmiş olsun.”

“MTA diri fay haritasında yok”

1.jpg

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da deprem üreten fayın Malatya Fay Zonu ile ilgisi olmadığını belirtti.

Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şöyle dedi:

“Deprem 06.02.2023 (13:24, Mw=7.6) Çardak Fayı depreminin 45 km KD'su; Malatya Fayı'nın 27 km KB'sında oldu. Kandilli ve AFAD merkezleri arasında yaklaşık 12km fark olduğu için, AFAD Akçadağ ve KOERI Darende olarak vermiştir. Deprem'in Malatya Fay Zonu ile ilgisi yoktur.

Odak çözümü: deprem MTA diri fay haritasında yer almayan

i) KB-GD gidişli sağ yanal bileşenli normal fay ya da

ii) Darıca-Kozluca arasında uzanan KD-GB gidişli sol yanal bileşenli normal bir fay üzerinde oldu.

Harita üzerinde birbirine dik iki kırık sistemi gösterilmiştir. Bu faylar kısa uzunlukta olup, büyük bir deprem üretme riski düşüktür. Geçmiş olsun.” (Kısa Dalga)

Gündem