Nagehan Alçı: Hükümet yok yere finansal kriz yarattı

Nagehan Alçı: Hükümet yok yere finansal kriz yarattı
Habertürk'ün iktidara yakınlığıyla tanınan yazarlarından Nagehan Alçı, ekonomik kriz nedeniyle hükümeti eleştirdi: Hükümet kendi kendine -yok yere- bir finansal kriz yarattı. Enflasyon canavarının hortladığı bir süreci hükümet kendi başına bizzat kendisi bela etti.

İktidara yakınlığıyla tanınan Habertürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü köşesinde "Hükümet kendi kendine -yok yere- bir finansal kriz yarattı" dedi. Alçı, "Kılıçdaroğlu’nun elektrik eylemi ve orta sınıfın çöküşü" başlıklı yazısında, Türkiye’de eylülden beri 'adım adım sonra jet hızıyla yükselen ciddi bir finans ve enflasyon krizi' olduğunu belirterek hükümete şu eleştiriyi getirdi:

'FAİZLERİN ANİDEN İNDİRİLİP DÖVİZ FİYATLARININ PATLAMASI...'

"Faizlerin aniden indirilip döviz fiyatlarının patlaması ve ardından yüksek döviz fiyatlarının tüm mallara ve hizmetlere yansımasıyla korkunç bir enflasyon döngüsüne girdik.

Hükümet kendi kendine -yok yere- bir finansal kriz yarattı. Enflasyon canavarının hortladığı bir süreci hükümet kendi başına bizzat kendisi bela etti."

'KUR KORUMALI MEVDUATIN UZATILMASI YANLIŞ'

Alçı, son dönemdeki ekonomik gelişmeler nedeniyle dar ve orta gelirli kesimin bu süreçte büyük sıkıntı yaşadığını belirtirken, kur korumalı mevduat uygulamasının bir sene uzatılmasını da eleştirildi. Bu yöntemi 'o an için doğru çözüm' olarak niteleyen Alçı, "... ben de köşemde destekledim çünkü başka çare kalmamıştı ama KKM uygulamasına 1 sene daha devam etme kararı bence büyük bir yanlış. Ya Türkiye'nin bütçesi bu şekilde fakirden zengine transfer edilecek ya da bol bol para basılarak ödenecek KKM ücretleri sebebiyle enflasyon daha da coşacak" ifadelerini kullandı.

'NACİ AĞBAL NEDEN GÖNDERİLDİ?'

"Madem toplum olarak yüksek kur/yüksek enflasyon acı reçetesini içmek zorunda kaldık e o zaman cari fazla veren ekonomi nerede?" diye soran Alçı, "Madem hükümet dövizi baskılama politikasına geri dönecek ve KKM aracılığıyla da fiilen yüksek faiz verecekti, e o zaman Naci Ağbal neden TCMB'den gönderildi? Yüksek faiz-baskılanan kur modelini yani Ali Babacan modelini Naci Ağbal zaten uyguluyordu" diye yazdı.

Ekonomi