Nagehan Alçı, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu Erdoğan ile 'korkuttu'

Nagehan Alçı, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu Erdoğan ile 'korkuttu'
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çifte standartlı davrandığını ve Eximbank kredilerini hak etmeyen firmalara verdiğini ileri sürerek şöyle yazdı: "Şayet böyle bir şey varsa bu, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği ihracat hacmini büyütme stratejisine büyük bir tezat. Kabul edilemez bir durum. Tayyip Bey’in mottosunu iş aleminde bilmeyen yoktur."

Habertürk yazarı Nagihan Alçı, bugünkü köşe yazisinda Eximbank kredilerinin hak etmeyen firmalara verildiğini, hak eden bazı firmalara ise verilmediğini ileri sürerek Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu hedef aldı.

"Son günlerde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çifte standartlı davrandığı, hak etmeyen firmalara Eximbank kredilerini verirken başka bazı firmalara bu kredilerde zorluk çıkardığını işitiyorum" diyen Alçı, Kavcıoğlu'ndan açıklama beklediğini belirtti.

Nagehan Alçı, yazısında sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına atıf yaparak "Tayyip Bey’in bu mottosunu iş aleminde bilmeyen yoktur", "Şayet böyle bir şey varsa bu, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği ihracat hacmini büyütme stratejisine büyük bir tezat. Kabul edilemez bir durum" gibi ifadeler kullandı.

Kredi alamayan hangi firmalar adına yazıyı kaleme aldığını açıklamayan Alçı'nın yazısından bir bölüm şöyle:

Son günlerde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çifte standartlı davrandığı, hak etmeyen firmalara Eximbank kredilerini verirken başka bazı firmalara bu kredilerde zorluk çıkardığını işitiyorum.

Şayet böyle bir şey varsa bu, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği ihracat hacmini büyütme stratejisine büyük bir tezat. Kabul edilemez bir durum.

Bir süre önce bir mevzuat değişikliğine gidildi. Net ihracatçı olmayan yani ithalatı ihracatından fazla olan şirketlerin Eximbank ihracat kredileri kesildi.

Bu mevcut politika ile uyumlu bir karar. İhracatı öncelemek isteyen bir ekonomi yönetimi ithalatı daha fazla olan şirketlere verdiği desteği ihracat öncelikliler lehine kısıyor. Kaynak kullanımı açısından mantıklı.

Ancak bununla birlikte bir kuruş ithalat yapmayan, büyük meblağlarla ihracat yapan şirketlerin de kredileri kesilirse burada büyük bir tezat olmaz mı?

İktisat-dışı gerekçelerle krediler durdurulursa bu tavır ülke ekonomisinin baltalanması anlamına gelmez mi? Maalesef böyle örnekler var.

Şimdilik isim vermek istemiyorum.

Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu bu konuda ne der acaba?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasından kiminle konuşursa konuşsun ilk sözü her zaman aynıdır: “İhracat yapın, daha çok ihracata önem verin. Ülkemize bu lazım.”

Tayyip Bey’in bu mottosunu iş aleminde bilmeyen yoktur.

Hiç ithal girdi kullanmadan tümüyle yerli kaynaklarla gerçekleştirdikleri üretimlerinin tamamını ihraç eden bazı firmalar neden cezalandırılıyor? Gerekçe ne?

Bu soruyu Sayın Şahap Kavcıoğlu’na sormak istiyorum…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği “Daha çok ihracat, daha fazla istihdam, sıfır cari açık” politikasına aykırı davranılmaması gerekmiyor mu?

Gündem