'Narcos' dizisinde anlatılan Meksikalı uyuşturucu baronu yakalandı

'Narcos' dizisinde anlatılan Meksikalı uyuşturucu baronu yakalandı
Meksika Donanması, 1985'te ABD vatandaşı olan bir narkotik polisini öldürmekten suçlu bulunan uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero'yu yakaladı. Operasyonda bir helikopterin düşmesiyle 14 askeri personel yaşamını yitirdi.

Meksika Donanması, ABD'nin en çok arananlar listesinde yer alan Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero'nın ülkenin batısındaki Sinaloa eyaletinde tutuklandığını açıkladı. Ancak operasyon sırasında kullanılan helikopterin düşmesi sonucu 14 askeri personel öldü.

Quintero, Amerikalı bir uyuşturucuyla mücadele ajanının 1985'te kaçırılması, işkenceden geçirilmesi ve öldürülmesiyle suçlanıyor.

ÖZEL EĞİTİMLİ KÖPEK BULDU

Meksika Donanması, 69 yaşında olduğuna inanılan Quintero'nun saklandığı çalılıklarda, Max adlı özel eğitimli bir köpek tarafından bulunduğunu açıkladı. ABD ise Quintero'nun derhal sınırdışı edilmesi için çalışacaklarını belirtti.

Amerikan Adalet Bakanı Merrick Garlan da "Amerikan güvenlik güçlerini kaçıran, işkenceden geçiren ve katleden kimsenin saklanacak bir yeri yok. Rafael Caro Quintero'nun yakalanması nedeniye Meksika makamlarına minnettarız" dedi.

NARCOS DİZİSİNDE ANLATILMIŞTI

Guadalajara kartelinin üç kurucusundan biri olan Quintero, Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele kurumu (DEA) ajanı Enrique Camarena'nın öldürülmesi nedeniyle 28 yıl hapis yattı. ABD-Meksika ilişkilerinde gerilime yol açan cinayet, daha sonra Netflix'in "Narcos: Mexico" dizisinde anlatılmıştı. Dizide Quintero'yu, aktör Tenoch Huerta canlandırmıştı.

BAŞINA 20 MİLYON DOLAR ÖDÜL KONMUŞTU

2013'te Meksika'daki bir mahkeme, Quintero'nun 40 yıllık cezasını kısa kesmiş ve hapisten çıkmıştı. Quintero'nun federal değil, eyalet mahkemesinde yargılanması gerektiğine karar verilmişti. Karar daha sonra Yüksek Mahkeme'de bozulsa da, Quintero kaçıp, saklanmaya başladı.

ABD'li yetkililer, Quintero'nın uyuşturucu kaçakçılığına hemen geri döndüğünü belirtip, başına 20 milyon dolarlık ödül koymuştu. Quintero, artık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığında büyük bir isim olarak kabul edilmese de, tutuklanması sembolik açıdan önemli.

Dünya