NASA 30 milyon kilometre uzaktan kedi videosu gönderdi

NASA 30 milyon kilometre uzaktan kedi videosu gönderdi
NASA uzayın derinliklerinden Dünya'ya ultra yüksek çözünürlüklü bir kedi videosu yayınladı. Taters isimli kedinin 15 saniyelik klibi lazer aracılığıyla gönderildi.

NASA, rekor kıran iletim mesafesinin Dünya ile Ay arasındaki 19 milyon millik (30.6 milyon kilometre) mesafenin yaklaşık 80 katı olduğunu ve lazerin Dünya'ya ulaşmasının sadece 101 saniye sürdüğünü açıkladı.

NASA, test ettiği lazer teknolojisinin sonunda güneş sisteminin daha uzak kısımlarıyla iletişimi geliştireceğini umuyor. Taters isimli kedinin sahibi ise NASA'nın Kaliforniya'daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) çalışan bir görevli.

Video, 13 Ekim'de Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'in Falcon Heavy roketiyle fırlatılan bir uzay aracına yüklendi ve 11 Aralık'ta yayınlandı.

JPL elektronik lideri Ryan Rogalin, "Milyonlarca mil öteden iletim yapmasına rağmen, videoyu çoğu geniş bant internet bağlantısından daha hızlı göndermeyi başardı" dedi.

NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, "Bu başarı, gelecekteki veri aktarım ihtiyaçlarımızı karşılamada kilit bir unsur olarak optik iletişimi geliştirme kararlılığımızın altını çiziyor" dedi.

Melroy bant genişliğini arttırmanın gelecekteki keşif ve bilimsel hedeflere ulaşmak için çok önemli olduğunu da vurgulayarak “Bu teknolojinin sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevler sırasında iletişim kurma şeklimizin dönüşümünü dört gözle bekliyoruz” dedi. (Kısa Dalga)

Teknoloji