Nasrallah'ın 20 yıl önceki röportajı ilk kez yayımlandı: ABD'nin Hizbullah'a teklifleri ifşa oldu

Nasrallah'ın 20 yıl önceki röportajı ilk kez yayımlandı: ABD'nin Hizbullah'a teklifleri ifşa oldu
Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın 20 yıl önce yaptığı bir söyleşi ilk kez yayımlandı. Söyleşide, İsrail'in 20 yıl önce, Hizbullah karşısında Lübnan'ın güneyinden tek taraflı olarak çekilmesinin ardından ABD'nin örgüte sunduğu teklifler ifşa oldu.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın, 20 yıl önce verdiği bir röportaj ilk defa yayımlandı. Röportajda Nasrallah, İsrail'in 20 yıl önce Lübnan'ın güneyinden tek taraflı olarak çekilme kararı almasının ardından ABD'nin kendilerine yaptığı teklifleri anlatıyor.

Buna göre ABD 20 yıl önce Hizbullah'ın Ortadoğu'da Araplar ile İsrail arasındaki gerilimden çekilmesi için bir dizi teklifte bulundu; terör örgütleri listesinden çıkma karşılığında bazı şartlar öne sürdü.

El Mayadin televizyonu tarafından gerçekleştirilen röportaj, Hizbullah’ın kuruluşunun 40'ıncı yıl dönümü ve Nasrallah’ın Genel Sekreter seçilmesinin 30'uncu yıl dönümü gerekçesiyle yayımlandı. İran devlet medyasının tercümesiyle, Nasrallah'ın o dönem söyledikleri şöyle:

"ABD’nin o zamanki tüm çabası işgalci İsrail rejimine karşı savaş denkleminden Hizbullah’ın çıkarılmasına odaklanmıştı.

"ABD tarafı bize ‘Siz Lübnan’ın güneyini işgalden kurtardınız ve Şeba tarım arazileri konusunda diplomatik yollardan çözülebilir.’ diyordu. Söz konusu öneriler işgalci İsrial rejimindeki Lübnanlı esirler ve aynı zamanda Hizbullah’ın politik rolünün tanınması, Hizbullah’ın Lübnan hükumetinde bulunması ve işgalden kurtarılan bölgelerin yenilenmesi için büyük miktarda finansal yardım ekseninde dolanıyordu.

"ABD tarafı bize ‘Hizbullah’ın adı terör organizasyonları listesinden çıkarılacak ve insancıl, sosyal ve eğitim kurumlara sahip ülkesinin topraklarını kurtaran bir grup olarak uluslararası düzeyde iyi bir konuma sahip olacak’ diyordu.

"ABD tarafı aynı zamanda Hizbullah’ın Filistin intifadasını göz ardı etmesini istedi. Çünkü o dönemde Hizbullah Filistin intifadasına finansal, silah ve eğitim desteği vererek kendi deneyimlerini Filistinli güçlere aktarıyordu.

"Hizbullah ABD’nin söz konusu önerilerini kesin bir şekilde reddetti çünkü Hizbullah Filistin milletine topraklarını kurtarmaları için yardım etmek istiyor. Aynı zamanda İsrail Lübnan’ın aleyhine dolaysız bir tehdit sayılıyor."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya