NATO Üyeliği onaylanmıştı... İsveç'teki Kürtler kendilerini 'tehlike altında' hissediyor

NATO Üyeliği onaylanmıştı... İsveç'teki Kürtler kendilerini 'tehlike altında' hissediyor
Guardian, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, İsveç'teki Kürtlerin kendilerini "tehlike altında" hissettiğini yazdı.

Haberde, "Kürtler, Stockholm'ün diplomatik başarısının kendilerinin zararına olduğunu ve İsveç devleti tarafından sistematik biçimde hedef alındıklarını düşünüyor" ifadelerine yer verildi.

Independent Türkçe servisinin Guardian'a dayandırarak yaptığı habere göre, İsveç'te 50 bin ila 100 bin kişilik bir Kürt nüfusu var. Bu kişilerin çoğu ülkeye Türkiye, Irak, İran ve Suriye'den gitti.

Haberde Türkiye karşıtlığıyla tanınan yazar Kürdo Baksi'nin değerlendirmelerine yer verildi. 58 yaşındaki yazar, "İsveç'te hiç bu kadar zor bir dönemden geçmemiştim" dedi.

Guardian'ın haberinde, İranlı Kürt asıllı eski parlamenter Emine Kakabeve'nin görüşüne de yer verildi.

İsveçli siyasetçi, "Dünyanın en demokratik ülkesi İsveç, dünyanın en diktatör ülkelerinden birine dönüşüyor" dedi. Ankara Kürtlerin artık İsveç'te güvende olmadığını savunan Kakabeve'nin 2022'de Türkiye'ye sınır dışı edilmesini istemişti.

Ne olmuştu?

TBMM, tartışmalı bir sürecin ardından İsveç'in NATO üyeliğini onaylayan tasarıyı 23 Ocak'ta kabul etmişti. Türkiye, bunun öncesinde İsveç'ten terörle mücadele kapsamında PKK ve 'FETÖ'nün faaliyetlerini engellemesini isteyerek üyelik sürecini bloke etmişti. İsveç de sonradan bu doğrultuda terörle mücadele yasalarını sıkılaştırmıştı. Ankara, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin yeniden başlatılmasını ve Müslüman ülkelerden büyük tepki toplayan Kuran yakma eylemlerinin yasaklanmasını da talep etmişti. (Kısa Dalga)

Dünya