Nazi yağmasında kaybolan tabloyu 101 yaşında geri aldı

Nazi yağmasında kaybolan tabloyu 101 yaşında geri aldı
Hollanda'daki Nazi işgali sırasında yağmalanan bir tablo, 101 yaşındaki Charlotte Bischoff van Heemskerck'e 80 yıl sonra iade edildi.

Hollanda'da 101 yaşındaki bir kadın, ailesine ait olan ve Nazi işgalinde yağmalanarak kaybolan bir tabloyu geri aldı. Charlotte Bischoff van Heemskerck, tabloyu 80 yıl sonra ilk kez gördüğünü anlattı.

Heemskerck, Hollandalı usta portre ressamı Caspar Netscher'in imzasını taşıyan 1683 tarihli tablonun, 1930'ların sonunda Arnhem kentindeki evlerinde asılı olduğunu söyledi. Heemskerck, bir doktor ve kentin çocuk hastanesinin yöneticisi olan babası Joan Hendrik Smidt van Gelder tabloyu çok sevdiğini anlattı.

BANKA KASASINDAN ÇALINDI

Buna göre, baba Gelder Nazilerin 1940'taki Hollanda işgali sırasında tabloyu bir Amsterdam Bankası'nın kasasına koydu.

tablo.jpg

Ancak Gelder Nazi emirlerine uymadığı için saklanmak zorunda kalırken, tabloya da bankayı yağmalayan Naziler tarafından el kondu. Tablo savaşın kaosunda ortadan kaybolurken, Nazilerin yağmaladığı eserlerin peşine düşen sanat dedektifleri tarafından izi bulundu. 1971 yılında Almanya'da özel bir koleksiyoncunun aldığı saptanan tablo, müzakereler sonucunda geçtiğimiz sene Charlotte Bischoff van Heemskerck'e iade edildi.

'SAVAŞIN ANILARINI GERİ GETİRDİ'

Tablonun kendisinin için çok duygusal bir yeri olduğunu, savaşın anılarını geri getirdiğini anlatan Van Heemskerck, SS subaylarının aile evlerine gelip babasını aradıklarını, onu bulamayınca çok kızdıklarını ve ailesiyle o gece evlerini terk ettiklerini anlattı. "Almanların emirlerine uymayı reddediyordu" diyen Van Heemskerck, kendisinin de sonrasında direnişe katılarak kuryelik yaptığını belirtti. Van Heemskerck, The Guardian'la söyleşisinde evlerinde Yahudileri saklayamadıkları için üzüntü duyduğunu ama babası ile kardeşinin Naziler tarafından aranması nedeniyle bunu yapamadıklarını söyledi.

MÜZAYEDEDE SATACAK

Van Heemskerck, 80 sene sonra geri alabildiği tabloyu, Londra'da Sotheby’s müzayede evinde satacak ve elde edeceği geliri aile üyelerine paylaştıracak. Tabloda imzası bulunan Caspar Netscher'in başka eserleri Londra'daki Ulusal Galeri'de (National Gallery) sergileniyor. (Kısa Dalga)

tablo2.jpg

Dünya