Nazlıaka: Türkiye işçi mezarlığına döndü

Nazlıaka: Türkiye işçi mezarlığına döndü
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 41 madencinin yaşamını yitirdiği Amasra maden faciasıyla ilgili olarak AKP iktidarları döneminde 1989 maden emekçisinin yaşamını yitirdiğini belirterek "AKP iktidarının politikaları nedeniyle Türkiye işçi mezarlığına dönmüş durumda" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, maden faciasında yaşamını yitiren 41 madencinin ailesini ziyaret etmek için Amasra’ya geldi. Nazlıaka, ziyaretlere başlamadan önce CHP Amasra İlçe Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Aylin Nazlıaka’nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"AKP iktidarının politikaları nedeniyle ülkemiz üzülerek ve utanarak söylüyorum bir işçi mezarlığına dönüşmüş durumda. Sırf AKP döneminde 1989 maden emekçisi, iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti. 2002 yılında maden işçisi cinayeti 11 iken 2022 yılında can kaybı 97’ye ulaştı. İSİG Meclis’nin yayınladığı verilere göre, ne yazık ki iş cinayetleri her geçen gün daha da artarak devam ediyor.

Soma, Ermenek, Karadon, Küre, Mustafa Kemal Paşa, Gediz, Dursunbey, Şirvan, Aşkale, Kozlu maden faciaları AKP’li yıllarda yaşadığımız toplu iş cinayetlerinden bazıları. Yıllar içinde madenci ölümleri hızla artarken AKP ne mi yaptı? AKP, maden emekçilerinin canına kasteden uygulamaları aynen devam ettirdi. Daha fazla para kazanma ve üretim hırsıyla hareket eden yandaş patronlara yol vermeyi sürdürdü.

Çalışma sisteminde kölelik yeniden uygulamaya konuldu adeta. Ve kamu madenciliği yok edildi. Bütün bu uygulamalar neticesinde kara elmasın karası maden emekçilerine; elması ise patronlara düştü. Maden emekçilerine ölümler reva görüldü. Yetti mi hayır. Ölümlerin ardından ciğeri yanan aileler için adalet de tecelli etmedi. Savcılar, hakimler değiştirildi. Üst perdeden mesajlar verildi. Dolayısıyla çıkacak olan kararlar adeta yargıya hükmedilerek, yargıya nasıl karar vermeleri yönünde direktif vererek adil olmayan kararlar çıktı mahkemelerden.

19 CANIN BEDELİ SADECE 5 YIL

2009 yılında Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde maden ocağında gerçekleşen grizu patlamasında 19 maden işçimizi yitirdik. Yargılamada maden ocağı sahibi Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kazım Karataş 5 yıl hapis cezası ile ödüllendirildi. 19 canın bedeli sadece 5 yılmış.

2010 yılında Zonguldak Karadon ilçesinde 30 maden işçimizi yitirdik. Faciadan 4 yıl sonra 3 Türkiye Taşkömürü Kurumu yöneticisinin de aralarında bulunduğu 5 sanık 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları ile ödüllendirildi. 30 can için sadece 5 yıl bedel ödendi.

2013 yılında Zonguldak Kozlu’da 8 maden emekçimiz katledildi. Facianın faili çok tanıdık. Kazım Eroğlu, sadece 4 yıl ceza aldı. Ve o daha sonrasında para cezasına dönüştürüldü. Yetmedi 24 ay takside bağlandı. Yetmedi Kazım Eroğlu ailelere tazminatları ödemeden TTK Genel Müdürlüğü’ne terfi ettirilerek ödüllendirildi. İşte aynı Kazım Eroğlu, şimdi Amasra faciasının da baş sorumlularından birisi.

2014 yılında Soma’da yaşanan katliamdaki süreçleri hepiniz biliyorsunuz. 301 maden emekçimizi yitirdiğimiz bu kazadan sonraki yargılama sonucunda Yargıtay dairesi patron Can Gürkan’ın ‘olası kast suçundan yüzlerce yıl hapis’ cezasına karar verdi. Karar aylarca yerel mahkemeye gönderilmedi. İktidar tabi devreye girdi. Yargıtay dairesinin 5 üyesinden 3’ü değiştirildi. Bürokrat kökenliler atandı. Atamaların ardından karar değiştirildi. Suç bilinçli taksire çevrildi. Patron Can Gürkan adeta aklandı. Yitirdiğimiz her canımız için 8 gün hapis cezası aldı. İnanılır gibi değil ama böyle.

YUSUF YERKEL’İN AYAĞI İNCİNMİŞ

İktidar yetkilisi Yusuf Yerkel, Soma Katliamı sonrasında bir madenci yakınını tekmeledi. Yusuf Yerkel’in ayağı incinmiş. Gitti darp raporu aldı. Tekmelenen maden emekçimiz 10 ay hapis cezası aldı. Yerkel, terfi ettirildi. Kendisi Frankfurt Başkonsolosluğu’nda ticaret ateşesi olarak atandı.

Bizim ciğerimiz yanıyor, Erdoğan çıkmış, ‘Biz kader planına inanmış insanlarız’ diyor. Hangi kader planından bahsediyorsunuz? Ne kaderi ne planı? Burada olsa olsa ‘ölen ölür kalan sağlar bizimdir’ planı var olabilir. Neden bizi kıskandığını iddia eden ülkelerde bu tip katliamlar yaşanmıyor. Elbette oralarda da yaşanmasın. Yaşanmasın da hani o ülkeler bizi kıskanıyor ya niye o ülkelerde böyle ölümler olmuyor da bunlar hep Türkiye’de oluyor.

Acılarımız bu kadar taze iken TTK’nın çıkarılan madenler için torbalama ihalesi açtığı ortaya çıktı. Elbette partimiz bunu en güçlü şekilde Meclis’te dile getirdi. Bu sayede ihale şu anda iptal edildi. Ama sırf bu bile AKP iktidarının ne kadar duyarsız, vicdansız, insan hayatına ne kadar değersiz baktığını bir kez daha hepimize gösteriyor. İşsizlik var diyeni ‘nankörlük etme’ diyen, şöyle ‘Ananı da al git’ diyen zihniyetten başka ne bekleyebilirdik ki.

İŞÇİLER, SIRF AKP’NİN YANDAŞLARI DAHA FAZLA KAZANSINLAR DİYE ÖLDÜLER

İstifa yok, etkin bir soruşturma yok, görevden alınan bir bürokrat bile yok. Yani birileri için hayat aynen devam ediyor. Hiçbir şey olmamış gibi. Olan 41 cana oldu. O canların ailelerine oldu. O işçiler, sırf AKP’nin yandaşları daha fazla kazansınlar diye öldüler. (ANKA)

Politika