Nebati: Dolarizasyonla mücadele artarak devam edecek

Nebati: Dolarizasyonla mücadele artarak devam edecek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Ülkemizde enflasyonu kalıcı olarak beraberce yeneceğiz. Önceliğimiz üretim ve istihdam. Ülkemizi İslami finansın lider ülkelerinden biri haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Dolarizasyonla mücadele artarak devam edecek. "

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Enflasyonun kalıcı olarak ortadan kaldırılacağını belirten Nebati "Ülkemizde enflasyonu kalıcı olarak beraberce yeneceğiz. Önceliğimiz üretim ve istihdam. Sürdürülebilir üretim için fiyat istikrarının yanında teknoloji yoğun ve iklim dostu olması gerektiğinin farkındayız" dedi. Nebati özetle şunları söyledi:


"Kavramların tartışıldığı ve özellikle iktisat literatüründe tartışılması sıradan olan sözcüklerin kavramların gündelik hayatta da bu kadar tartışılıyor olması akademi açısından da kazanımdır diye düşünüyorum.

* Kimi çevreler politikalarımızı ideolojik saplantı olarak eleştirmiştir. Toplumlar dinamik bir yapıya sahiptir, bu yapı zaman içinde değişir. Diğer bazı ülkeler de bugün geleneksel politikalar, kabul görmüş ana akım politikalarını sorgulamaya ve farklı politika setlerini devreye almaya başlamışlardır.

* Tüm dünya küçülürken yüksek oranda büyüyen ekonomimiz, dünya ekonomilerden pozitif yönde ayrışmamızı sağladı.

* 2020 yılında dünya ekonomisi daralırken bizler 1,9 oranında büyümeyi başardık. 2021 yılındaysa yüzde11,4 ile hem 12 yıllık büyüme sürecini devam ettirdik hem de son 50 yılın en büyük büyüme rakamına ulaştık.

* Enerji krizi nedeniyle Avrupa'da enerji yoğun fabrikalar kapanırken biz üretim ve ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracatımız yüzde 17 artarak güçlü artışını sürdürmeye devam ediyor.

* IMF Başkanı, Fed'in faiz politikalarının dünyanın geri kalanının üzerinde resesyon etkisi olabileceğini belirterek Fed'i dikkatli olmaya çağırdı. Büyüme mi enflasyon mu? Sert tedbirler mi yumuşak tedbirler mi?

* Enflasyonun sorun olmadığını iddia etmiyoruz, Türkiye Ekonomi Modeli tüm söylemleri alıp birleştiren, teorik altyapısını oluşturan bir model.

* Enflasyonu 21. yüzyılın salgın ve savaşın olduğu bir dönemde nasıl çözeceğinizi söylemeniz lazım. Türkiye Ekonomi Modeli'ni tasarlarken üretim ve istihdamı önceledik. Reel piyasa başka bir gerçekliktir. Bunlar göz ardı edilerek adım atılması söz konusu olamaz. AK Parti kurulduğu günden bu yana istikrarın adresi olmuştur. AK Parti geçmiş hükümetlerin hiçbirinin yapamadığını başarıp özellikle de enflasyon alanında yönetmeyi başarmıştır.

* Ülkemizde enflasyonu kalıcı olarak beraberce yeneceğiz. Önceliğimiz üretim ve istihdam. Sürdürülebilir üretim için fiyat istikrarının yanında teknoloji yoğun ve iklim dostu olması gerektiğinin farkındayız.

* Yarının güçlü Türkiyesi için bütçe disiplinini sürdürürken kaynaklarımızı ülkemizin büyüme potansiyeline katkı sağlayacak yatırımlara aktarmayı sürdüreceğiz. Ülkemizi İslami finansın lider ülkelerinden biri haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Dolarizasyonla mücadele artarak devam edecek. "

Ekonomi