Nebati hedefi koydu: Yedi yılda 1 milyon TOGG yollarda

Nebati hedefi koydu: Yedi yılda 1 milyon TOGG yollarda
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yedi yılda 1 milyon 'yerli ve milli otomobil' TOGG'u yola çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, seçim çalışmaları kapsamında Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Nebati, 60 yıllık yerli otomobil hayalini gerçekleştirdiklerini belirterek, 'TOGG'a sahip olmak için rekor sayıda başvuru yapıldığını' söyledi.

Hedefin 7 yılda 1 milyon aracı yollara çıkarmak olduğunu kaydeden Nebati, "Satışlarda kamu bankalarımız aracılığıyla araç bedelinin yüzde 50'si tutarında, 36 ay vade ve 0,99 oranıyla kredi kullandıracağız. Böylelikle bir teknoloji harikası olan yerli otomobilimize, vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırıyoruz" diye konuştu.

Batarya üretilecek

Bakanın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* Enerji depolama ve batarya alanında çip krizinin bir benzerini yaşamamak için yatırımlar hızlandırıldı. "Ülkemize değer katacak stratejik bir yatırım olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü inşaatına başladık. Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsümüz hem bu alanda arz açığını değerlendirecek hem de Togg ve yeni nesil araçlar ile yenilenebilir enerji depolama için batarya geliştirecek ve üretecektir.

Deprem bölgesinde 650 bin konut

* Depremzede vatandaşlarımızı bir an evvel kalıcı konutlarına kavuşturmak için canla başla çalışmaya devam ediyoruz. Kısa bir süre zarfında 105 binden fazla konutun inşaatına başladık. Toplamda da 650 bin konut inşa edeceğiz. Bir yandan temelleri atıyor bir yandan anahtarları teslim ediyoruz.

İstanbul'daki plan

* Avrupa Yakası’ndaki rezerv alanlarımızda 500 bin, Asya Yakası’ndaki rezerv alanlarımızda 500 bin konut yapmayı hedefliyoruz. Buralara taşıyacağımız nüfusla büyük oranda seyrelteceğimiz mevcut yerleşim yerlerinde de 500 bin konutu yerinde dönüştürmeyi planlıyoruz. Her yıl 300 bin, 5 yılda toplam 1,5 milyon yeni konutla en az 6 milyon İstanbulluyu güvenli yuvalara kavuşturmuş olacağız.

Sıfır faizli destek

* Gençlerimize de önemli fırsatlar sunan tarihimizin en önemli kırsal projelerinden birini hayata geçiriyoruz. Özgün mimari eseri olan akıllı köy evleri, ahırlar, köy konakları, camiler ve peyzajlar ile gelişmiş altyapı ve teknoloji sunan bir model ortaya koyuluyor. Afet alanlarında yaşayan çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır faizli hayvancılık kredisi ve hayvan-yem alım desteği sağlanacak.

'Dünyada 7 yıl, bizde 3 yıl'

* Dünyada 6 - 7 yıl süren keşfedilen gazı kullanılabilir hale getirme süresini, biz gece gündüz çalışarak 3 yılın altına indirdik. Yaklaşık 10 bin personelin ve 50 geminin geceli gündüzlü çalışmasıyla ortaya çıkan bu başarının gururu milletimizin tamamına aittir. (DHA)

Otomobil