Nebil: Depremde haberleşme çöktü, çünkü BTK altyapı şirketlerini engelliyor

Nebil: Depremde haberleşme çöktü, çünkü BTK altyapı şirketlerini engelliyor
T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, “Telekom altyapısı kırılgan çünkü gördüğümüz manzara şu; ‘tasarruf adı altında uydurma gerekçeyle’ altyapının çoklu olması engelleniyor. Bunun temel nedeninin Türk Telekom'un altyapıda tekel kalmasını sağlamak olduğu anlaşılıyor. Belki biraz parayı konsolide etmek, ama daha çok haberleşmeyi kontrol altında tutmak amaçlı olduğu düşünülüyor” dedi.

T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, deprem bölgesinde yaşanan iletişim sıkıntısının nedenini altyapının çoklu olmasının engellenmesine bağladı.

Nebil, bugünkü yazısında, 2010'dan beri telekom altyapısının ne kadar kırılgan olduğunu anlatmaya çalıştığını, ancak anlaşılmadığını belirtti.

Nebil, “Telekom altyapısı kırılgan çünkü gördüğümüz manzara şu; ‘tasarruf adı altında uydurma gerekçeyle’ altyapının çoklu olması engelleniyor. Bunun temel nedeninin Türk Telekom'un altyapıda tekel kalmasını sağlamak olduğu anlaşılıyor. Belki biraz parayı konsolide etmek, ama daha çok haberleşmeyi kontrol altında tutmak amaçlı olduğu düşünülüyor. Ancak bu durum bir tehlike yaratıyor; ne tehlikesi olduğunu bugün depremle görüyorsunuz” dedi.

Birden fazla altyapı (şebeke) olması gerektiğini kaydeden Nebil, “Bu sadece normal zamanlardaki internetimiz ve teknolojiden yararlanmamız için değil, böylesine afet, savaş vs durumları için çok önemli. Deprem bölgesinde haberleşmenin kötülüğü acaba neler mal oldu?” diye sordu.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan'ı bir YouTube yayınını izlediğini belirten Nebil’in yazısından bazı bölümler şöyle:

“Tüm telekom firmalarının ve tabii ki daha önemlisi hükümetin, Ulaştırma Bakanlığının ve asıl sorumlu olan BTK'nın size söylemediği nedir biliyor musunuz?

"Eğer altyapı lisansı verilen 14 firmanın önü kesilmemiş olsaydı, bugün bölgenin ses ve internet trafiği kesilmezdi. Birisinin şuradaki baz istasyonları yıkıldıysa, öbürünün üzerinden devam ederdi. Diğerinin burada hatları koptuysa, öbüründen devam ederdi.

“Bugün AKP'nin altyapıyı engelleme stratejisinin sonucunu sadece mali kayıplar değil, sadece gençlerin istikballerinin ve kariyerlerinin kaybı ile değil, haberleşmenin gerçekleşemediği anlarda bilemediğimiz kayıplarla görüyoruz.

“Üstüne enkaz altındaki insanların haberleşmelerine yarayan Twitter'ı engelleme cüreti bile gösterildi.

“Bütün bunların nedeni neydi? Türk Telekom'un tekel olarak sürmesi ve bu yolla haberleşmenin kontrol altında tutulması. Turkcell'de AKP ağırlığı yokken altyapı yaptırılmamasını şikayet eden Murat Erkan'ın bugün kendi elemanlarının nasıl sıkıntı çektiğini, baz antenleri taşıyan evlerin yıkılması sonucu meydana gelen erişim kesintilerini anlatmasının yanında asıl bu sorunu ve telekom altyapısındaki sıkıntıları anlatmasını beklerdim. Hele bugün.” (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem