Negatif testler pozitife dönüyor: ABD, Pfizer'in Covid-19 ilacının tekrar test edilmesini istedi

Negatif testler pozitife dönüyor: ABD, Pfizer'in Covid-19 ilacının tekrar test edilmesini istedi
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan ilaç şirketi Pfizer’dan Covid-19 tedavisinde kullanılan Paxlovid ilacının yeniden test edilmesi talebinde bulundu.

22 Temmuz’da Covid-19 testi pozitif çıkan ABD Başkan Joe Biden’a da, 5 günlük Paxlovid ilacı tedavisi uygulanmış, ardından yapılan testlerin negatif gelmesi üzerine 27 Temmuz’da işinin başına dönmüştü. Doktoru Kevin O'Connor, Covid-19 tedavisinde Paxlovid isimli ilacı kullanan hastaların bir kısmında testlerin tekrar pozitife dönme durumu olduğuna işaret ederek, Biden'a sık sık test yaptıklarını aktarmıştı.

30 Temmuz’da yapılan test sonucunun yine pozitif çıkması üzerine Biden tekrar karantinaya alınmış ve bir hafta sonra Covid-19 testleri negatif gelmeye başlayınca 7 Ağustos’ta karantinadan çıkmıştı. euronews.com'un Bloomberg’den aktardığına göre, FDA, Paxlovid tedavisi uygulanan hastaların önce negatif çıkan Covid-19 testlerinin daha sonra tekrar pozitife döndüğünü açıklayarak, bu nedenle ilacın yeniden test edilmesini talep etti.

İngiltere, Covid semptomlarının tedavisinde kullanmak üzere Pfizer'ın geliştirdiği antiviral Paxlovid ilacının kullanımına Aralık 2021'de onay vermişti.

Hap şeklindeki ilacın, ağır Covid riski yüksek olan hastalarda semptomlar başladıktan hemen sonra kullanılması öngörülüyor.

Klinik deneylerde Paxlovid'in riskli yetişkinlerde ölüm ve hastanede tedavi ihtimalini yüzde 89 azalttığı görüldüğü belirtilmişti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ise İngiltere'den bir hafta önce geçen hafta 12 yaş ve üzerindeki riskli kişiler için Paxlovid'e kullanım onayı vermişti.

Sağlık