Neonazi örgütün 'kimyasal silah' suçlamasına Kiev'den teyit yok

Neonazi örgütün 'kimyasal silah' suçlamasına Kiev'den teyit yok
Ukrayna'daki neonazi Azov Taburu yapılanmasının "Rusya Mariupol'de kimyasal silah kullandı" iddiası tartışma yarattı. İddiaya Kiev'den doğrulama gelmedi.

Dünya bu sabaha, Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki stratejik liman kenti Mariupol'da 'kimyasal silah kullandığı' iddiasıyla uyandı. İddia, neonazi Azov (Azak) Taburu tarafından ortaya atılırken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan bu iddiaya doğrulama gelmedi.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI YARDIMCISI 'TEORİ' DEDİ

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, kullanılan silahlar için "Bunların fosfor silahları olduğuna dair bir teori var. Resmi açıklama daha sonra yapılacak" demekle yetindi.

ZELENSKİY: İDDİALARI CİDDİYE ALIYORUM

Konuya dün gece yayınladığı videoda değinen Zelenskiy de "İddiaları ciddiye alıyorum" derken, kimyasal silah suçlamasını teyit etmedi. Rusya ordusunun Ukrayna'nın doğusunda yeni bir saldırıya hazırlandığını söyleyen Zelenskiy, kimyasal silah kullanılabileceğini savundu.

AZOV TABURU NE DEDİ?

Azov Taburu'nun Telegram hesabından yapılan açıklamada, Rusya'nın Mariupol’da Ukrayna güçlerine insansız hava aracı 'zehirli bir madde attığı', bölgedekilerde nefes darlığı ile nörolojik sorunların görüldüğü iddia edilmişti.

İNGİLTERE 'İNCELEME' BAŞLATTI

Bu iddianın ardından ABD'den "Henüz teyit etmedik" açıklaması gelirken, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss inceleme başlattıklarını duyurdu. Truss, "Rus kuvvetlerinin Mariupol halkına yapılan saldırıda kimyasal madde kullanmış olabileceği haberleri geliyor. Ayrıntıları doğrulamak için ortaklarımızla acilen çalışıyoruz. Bu tür silahların herhangi bir şekilde kullanımı bu çatışmada duygusuz bir tırmanış olacaktır ve Putin ile rejiminden hesap soracağız" dedi.

RUSYA YANLISI KOMUTAN REDDETTİ

Mariupol'daki Rusya yanlısı komutanlardan Eduard Basurin ise Interfax ajansına yaptığı açıklamada, kentte kontrolü sağlama girişimlerinde kimyasal silah kullanmadıklarını söyledi.

Donbas'ın Donetsk bölgesinde, Azak Denizi kıyısında bulunan sanayi ve liman kenti Mariupol savaşın ilk günlerinden beri en sıcak noktalardan biri olmayı sürdürüyor. (Kısa Dalga)

Dünya