Netflix, 1 milyona yakın abone kaybetti

Netflix, 1 milyona yakın abone kaybetti
En büyük Dijital yayın platformu Netflix, ikinci çeyrekte de abone kaybı açıkladı. Şirketin kaybı beklentinin altında kalsa ve hisseleri değer kazansa da, uzmanlar Netflix'in gelecekte politikasını değiştirmesi gerekeceğini söylüyor.

Dijital yayın platformlarının başını çeken Netflix, nisan ayında açıkladığı ilk abone düşüşünden sonra 2022'nin ikinci çeyreğinde de abone kaybettiğini açıkladı. Buna göre Netflix, nisan-temmuz arasında yaklaşık bir milyon abone kaybetti. Bu verilerle, Netflix 2022'nin ilk iki çeyreğinde peş peşe abone kaybetmiş oldu.

Bununla birlikte, şirket artan rekabet ortamında ve pandemi sonrası normalleşme nedeniyle ikinci çeyrekte 2 milyon abone kaybı yaşanmasını bekliyordu. Düşüşün beklentinin altında kalması sonrasında, şirketin hisseleri yüzde 10 değer kazandı.

STRANGER THINGS Mİ KURTARDI?

Şirketin CEO'su Reed Hastings, abone kaybının beklentiden az olmasını Stranger Things adlı popüler diziye bağladı. Hastings, daha fazla kaybı neyin önlemiş olabileceği sorusuna yanıtında, "Eğer tek bir şey söylemem gerekirse, 'Stranger Things' diyebiliriz" dedi.

Pandemi sürecinde Squid Game, The Crown gibi hitlerle büyük kazanç sağlayan Netflix, senenin başında normalleşme ile birlikte abone kaybı yaşamıştı. Disney+, Apple TV, HBO Max ve Amazon Prime gibi platformlarla girdiği rekabet de şirketin lider pozisyonu için mücadele etmek zorunda kalmasına neden olmuştu. ABD, Kanada ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede binlerce kullanıcı aboneliğini iptal etmişti.

‘FİYAT ARTIŞLARI ETKİLİ’

Bu gelir kaybının artmasını engellemek isteyen şirket, tarife değişikliklerine gitmişti. ABD’de aynı evdeki kişilerin iki cihazdan giriş yapmasını sağlayan ‘standart’ plan, ocak ayında 11 dolardan 15,49 dolara yükseltilmişti.

Aynı şekilde Birleşik Krallık’ta, temel ve standart planlar 1’er sterlik artarak 6,99 sterlin ve 10.99 sterline çıkarılmıştı. Ampere Analysis’in yönetici direktörü Guy Bisson, BBC’ye verdiği röportajda "Bir noktada çok sayıda insanın 'artık yeter' dediği noktaya ulaşacaklar" diye konuştu. Bisson, "Ek seçeneklerin olması nedeniyle fiyat artışları daha riskli bir stratejidir" yorumunu yaptı.

Haziran sonunda yaklaşık 220 milyon abonesi olan Netflix’in hala diğer platformlara göre çok fazla abonesi bulunuyor. Ancak uzun süredir pandemi sırasında olduğu gibi çift haneli büyümeler görülmüyor. Platform, ikinci çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 8.6 artış yakalayarak, 7.9 milyar dolarlık gelir elde etti.

‘KALİTELİ İÇERİK ÖNEMLİ’

Guy Bisson, Netflix’in abone sayısını tekrar yükseltmek için kaliteli içerik sayısını artırması gerektiğini söyledi. Bisson ABD’deki yeni aboneliklerin genç izleyicilerden farklı zevklere sahip yaşlı kitlelerden geldiğini belirterek "Genel kitle için giderek daha fazla mücadele ediyorlar ve bu yüzden içerik skalası çok genişliyor. Bu yüzden insanların ‘Artık sevmediğim çok şey var’ dediğini düşünüyorum’’ dedi.

Whip Media’dan Eric Steinberg, ‘’İçinde bulunduğumuz enflasyonist ve ayrıca harika bir yarışın döndüğü ortamda, insanların ne kadar ödemek istediklerini Netflix tekrar değerlendirmek zorunda kalacak" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya