New York’ta ölen kişilerin bedenlerinin kompost yapılmasına onay

New York’ta ölen kişilerin bedenlerinin kompost yapılmasına onay
New York’ta kişilerin öldükten sonra bedenlerinin organik bir gübre çeşidi olan komposta dönüştürülmesine izin veren kanun onaylandı.

ABD’de Washington, Colorado, Oregon, Vermont ve Kaliforniya eyaletlerinin ardından, New York da kişilerin öldükten sonra bedenlerinin organik bir gübre çeşidi olan komposta dönüştürülmesine onay verdi.

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, kanun demokrat vali Kathy Hochul’un imzasıyla onaylandı.

ABD’de cesetlerin kompostlaştırılmasını onaylayan ilk eyalet 2019’da Washington olmuştu.

Nasıl yapılıyor?

“İnsan kompostlama’” özel yer üstü tesislerinde gerçekleştiriliyor. Ölen kişinin bedeni, talaş, yonca ve saman otu gibi seçilmiş malzemelerle birlikte kapalı bir kaba konuyor ve mikropların etkisiyle yavaş yavaş parçalanıyor. Bir kişinin bedeninden yaklaşık 36 torba kompost ortaya çıkıyor.

Herhangi bir bulaşmayı önlemek için yapılan bir ısıtma işleminin gerçekleştirildiği yaklaşık bir aylık süreden sonra elde edilen toprak, ölen kişinin yakınlarına veriliyor. Bu toprak çiçek, sebze veya ağaç dikiminde kullanılabiliyor.

‘Bir ton karbon tasarrufu sağlıyor’

Bir ABD firması olan Recompose, bu işlemin ölü yakma veya geleneksel cenaze törenlerine kıyasla bir ton karbon tasarrufu sağlayabileceğini belirtiyor. Bu yolla ölüleri yakma işleminin sekizde biri kadar enerji harcanıyor.

İnsan kompostlaştırmanın savunucuları, bunun yalnızca daha çevreci bir seçenek olmadığını, aynı zamanda mezarlık alanlarının sınırlı olduğu şehirlerde daha pratik bir seçenek olduğunu söylüyor.

New York eyaletindeki Katolik piskoposlar ise insan vücuduna “ev atığı” gibi muamele edilmemesi gerektiğini savunarak yasaya karşı çıkıyor.

Yaşam