Niğdeli esnaf isyan ediyor: Dükkanı siftahsız kapatıyoruz, karnımızı zor doyuruyoruz

Niğdeli esnaf isyan ediyor: Dükkanı siftahsız kapatıyoruz, karnımızı zor doyuruyoruz
CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, pandemi dolayısıyla işleri azalan esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Borçlarını ödeyememekten şikayet eden esnaf, “Elektriğe zam geliyor Bağ-Kur primine daha önce 855 lira yatırırken şimdi 1055 lira para yatırıyoruz. Biz bunları nasıl karşılayacağız? " dedi.

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, pandemi dolayısıyla işleri azalan esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Borçlarını ödeyememekten şikayet eden esnaf, “Elektriğe zam geliyor Bağ-Kur primine daha önce 855 lira yatırırken şimdi 1055 lira para yatırıyoruz. Biz bunları nasıl karşılayacağız? Yarın hastaneye yolumuz düşse ilaç bile alamayız. Esnafların hepsi sıkıntıda” sözleri ile esnafın geldiği durumu anlattı.

İl Başkanı Erhan Adem’e pandemi sürecinde yaşadıklarını anlatan bir esnaf, “İşimiz yok, en büyük sıkıntı o zaten başkanım. Kira yardımı yapacağız dediler hiçbirini vermediler. Esnafa 3 bin lira destek vereceğiz dediler, şartların uymuyor dediler. Her şeye bahane buluyorlar. Ne gibi bir destek veriyorlar ki bize? Koskoca matbaa, siftahsız dükkan kapatıyorum. Makinalar bomboş yatıyor içerde. Aylık 1000 lira Bağ-Kur’um var ödeyemiyorum. Dükkan kirasını ödeyemiyorum” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Restoranların açılmasını isteyen bir işletmecisi ise, “İçeri müşteri alamıyoruz, zaten çorba-sulu yemek çalılşıyoruz dışarı gönderdiğimiz üç beş tane paketten ne olacak? Anca karnımızı doyuruyoruz onu da zor doyuruyoruz. Ne borcumuzu ödeyebiliyoruz ne bir şey yapabiliyoruz. Kredilerimiz var bekliyor. İki eleman çalışıyor. Eşimizi getiriyoruz eleman çalıştırmayalım diye, kendi içimizde halletmeye çalışıyoruz. İnşallah bir an önce açılır, biz de işimize gücümüze bakmayı düşünüyoruz. Destek de görmüyoruz. Sürekli açıklama yapıyorlar hep havada kalıyor. Kira yardımı dediler 500 lira başvuru yaptık çıkmadı” diye konuştu.

"İlaç bile alamayız"

Adem’in ziyaret ettiği bir kuaför ise siftah yapamadığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Mevzuata uygun, devletin istediği gibi her şeyi yaptık ama kira desteğinden ret cevabı geldi mevzuata uygun değilmişiz diye. 1000 TL bir hibe desteği verdiler, bu ay ikincisi yatması gerekirken yatmadı. Televizyonda ‘biz bunların hepsini dağıtıyoruz’ diyorlar ama biz daha bunları görmedik. İnsanlar dışarıdan zannediyor ki; biz burada kira desteği alıyoruz, hibe alıyoruz. ‘daha ne istiyorsunuz?’ diyorlar. İşimiz gücümüz yok. Elektriğe zam geliyor, Bağ-Kur primine daha önce 855 lira yatırırken şimdi 1055 lira para yatırıyoruz. Biz bunları nasıl karşılayacağız? Yarın hastaneye yolumuz düşse ilaç bile alamayız. Esnafların hepsi sıkıntıda.”



Ekonomi