'Normalleşme' kulisi: Can Atalay'ın milletvekilliği hakları iade edilebilir

'Normalleşme' kulisi: Can Atalay'ın milletvekilliği hakları iade edilebilir
Kulislere göre, Anayasa Mahkemesi'nin açıklayacağı gerekçeli kararıyla Atalay'ın milletvekilliği haklarının iade edilmesi gündeme gelebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesinin arındna Türkiye'de "normalleşme" için hangi başlıklarda uzlaşma sağlandığı tartışılıyor. VOA Türkçe’den Yıldız Yazıcıoğlu'nun aktardığına göre önümüzdeki dönem için beklenen senaryo, Can Atalay'ın Hatay Milletvekili olmasıyla ilgili yargı geriliminin sona erdirileceği ve Anayasa Mahkemesi'nin açıklayacağı gerekçeli kararıyla Atalay'ın milletvekilliği haklarının iade edilmesinin tartışılacağı şeklinde.

Buna göre, Anayasa Mahkemesi (AYM), önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanacak gerekçeli kararında, Can Atalay'ın Yargıtay kararı uyarınca TBMM'de milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini "yok hükmünde" şeklinde yorumlayacak.

AYM, 30 Ocak 2024'te TBMM'de Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine gerekçe olan Yargıtay’ın kararıyla ilgili "Anayasa'ya aykırılık" tespiti yapacak. AYM, Atalay’ın 14 Mayıs 2023’te Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen Gezi Davası nedeniyle hala tutuklu olmasıyla ilgili geçmişte aldığı iki ayrı hak ihlali kararını anımsatacak ve bu kararlara rağmen Yargıtay’ın Atalay’la ilgili kesin hüküm kurmasını Anayasa’ya aykırı değerlendirecek.

Dolayısıyla AYM, “yok hükmünde” değerlendirmesiyle anayasal açıdan Atalay’ın aslında seçilmiş milletvekili olduğu sonucuna yol açacak bir karar almış olacak.

Gezi davası kapsamında cezaevinde olan Can Atalay, Mayıs 2023 seçimlerinden TİP'den Hatay milletvekili seçilmişti. Anayasa Mahkemesi'nin iki kez hak ihlali kararına rağmen Atalay tahliye edilmemiş ve vekilliği düşürülmüştü. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem