Norveç hükümeti 50 yıl sonra eşcinsel vatandaşlarından özür diledi

Norveç hükümeti 50 yıl sonra eşcinsel vatandaşlarından özür diledi
Norveç hükümeti, eşcinsel ilişkileri yasadışı sayan ve onlarca kişinin hapse atılmasına sebep olan eski bir yasa için özür diledi. Açıklama, yasanın kaldırılmasının 50'nci yıldönümünden bir gün önce geldi.

Norveç hükümeti, yaklaşık 50 sene boyunca eşcinsel ilişkileri hapisle cezalandıran yasa nedeniyle eşcinsel vatandaşlarından özür diledi. Başbakan Jonas Gahr Stoere, yasanın resmen kaldırılmasının yıldönümüne bir gün kala, hükümetin resmi bir özür yayınladığını duyurdu.

Stoere, "Yasa üzerinden ama aynı zamanda bir yaptırım ağıyla da, bir ulus ve toplum olarak eşcinsel aşkları kabullenmediğimizi açıkça belli etmiştik. Hükümet bunun için özür dilemek istiyor" dedi. Lezbiyen olan Kültür ve Eşitlik Bakanı Annette Trettebergstuen de, "Bu yasa çok sayıda hayatı mahvetti" diye konuştu.

Norveç'te 1902-1950 arasında, söz konusu yasa nedeniyle 119 kişiye hapis cezası verilmişti. Yasa, 22 sene sonra, 21 Nisan 1972'de resmen kaldırılmış; bu tarihte eşcinsellik suç sayılmaktan çıkarılmıştı. Eşcinsellerin medeni birliktelikleri ise 1993'te yasal hale getirilmişti. Norveç, Danimarka'dan sonra bu kararı alan ikinci ülke olmuştu. 2009 yılında da, eşcinsel evliliklere heteroseksüel evliliklerle aynı statü tanınmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya