Norveç'te 20 yılın en sert faiz artışı

Norveç'te 20 yılın en sert faiz artışı
Enflasyona karşı faiz artıran ülkelere Norveç de eklendi. Norveç Merkez Bankası, 2002'den beri ilk kez tek seferde 50 baz puanlık faiz artırdı.

Pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle artan enflasyona karşı faiz artırma yolunu seçen ülkelere Norveç de eklendi. Norveç Merkez Bankası, çoğu ekonomistin 25 baz puanlık beklentisine karşın politika faizini 50 baz puan artırdı.

Ülkede politika faizi bu kararla yüzde 1,25'e çıktı. Norveç Merkez Bankası, 2002'den beri ilk kez tek seferde 50 baz puanlık faiz artışı yapmış oldu.

Reuters ve Bloomberg ajanslarının anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, ülkede faizin yüzde 1'e yükseltileceği yönündeydi.

Bununla birlikte Norveç Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla ağustos ayında yeni bir artışla faizi yüzde 1,5'a çıkarılabileceğin de sinyalini verdi. Norveç'te yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 5,7 ile 1988'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, Merkez Bankası'nın bugünkü açıklamasında büyüme beklentileri de düşürüldü. (Kısa Dalga)

Ekonomi