HES sahipleri suç duyurusunda bulundu, Nurhak Belediye Başkanı ifade verdi

HES sahipleri suç duyurusunda bulundu, Nurhak Belediye Başkanı ifade verdi
Kahramanmaraş Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, ilçeye yapılmak istenen, ancak bölge halkının karşı çıktığı hidroelektrik santraline (HES) ait akım gözlem istasyon cihazını çaldığı gerekçesiyle ifadeye çağırıldı. CHP’li Bozan, "Bundan sonraki süreçte de buraya ikinci bir HES’in yapılmaması gerektiğini her platformda ifade etmeye devam edeceğiz" dedi.

Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği, Nurhak’a Umutlu köyünün yakınlarında yapılmak istenen HES projesi için verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararının iptali için 2016 yılında mahkemeye başvurmuştu. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, derneğin başvurusunu haklı bularak kararı iptal etmiş; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında aynı proje için “ÇED olumlu kararı” vermişti.

Zifana Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bulgurdere ve Ayranpınar Hidroelektrik Santrali’ne ait akım gözlem istasyonu cihazının çalınması ile ilgili Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan ve Umutlu Köyü Muhtarı Hamit Vural ifadeye çağırıldı.

HES inşaatı nedeniyle dere sularının tek bir kaynakta toplandığını, derelere can suyu verilmemesi nedeniyle birkaç defa şikayetçi olduklarını belirten Başkan Bozan,  şunları söyledi:

"YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR"

“Umutlu mahallemizdeki HES’le derelere can suyu bırakılmamaktadır. Başka ilçelerde yapılan anketler, Nurhak’ta yapılmış gibi gösterilmektedir. Nurhaklılar olarak, bu duruma her platformda itiraz ettik. Can suyunun bırakılması gerektiğini, hukuksuz işler yapılmaması gerektiğini bildirdik. HES sahipleri, bizler hakkında emniyete suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bizler de ifadelerimizi emniyete verdik. Bundan sonraki süreçte de buraya ikinci bir HES’in yapılmaması gerektiğini her platformda ifade etmeye devam edeceğiz. Şu geldiğimiz süreç, ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ durumunun en iyi göstergelerinden birisidir. Bu yıpratma kampanyaları, bizi doğru bildiğimiz yoldan şaşırtmayacaktır.”  

"UMUTLU'DAKİ HES PROJESİ DOĞAYA AYKIRIDIR"

Umutlu Muhtarı Hamit Vural ise “Dün ilçe jandarmaya ifade verdim. Bizler Umutlu’daki HES projesinin doğaya aykırı olduğunu, doğayı bitireceğini bildiğimiz için sosyal medyada, mahkemelik durumlarda sürekli karşı çıktık. Evrakta sahtecilik olduğunu, can suyunun bırakılmadığını, ÇED’in gerekli olduğunu sürekli gündeme getirdik. Bunlardan rahatsız olan HES sahipleri hakkımızda iftiralarda bulundular” diye konuştu.

(DİLAN KUTLU/ANKA)

Gündem