Nusaybin’de polis şiddeti iddiası: Soruşturma başlatıldı

Nusaybin’de polis şiddeti iddiası: Soruşturma başlatıldı
Mardin’in Nusaybin ilçesinde yılbaşı gecesi 16 ve 18 yaşlarındaki iki gencin, özel harekât polisleri tarafından darp edildiği iddia edildi. Gençlerin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 31 Ocak 2022 gecesi polis tarafından darp edildiklerini ileri süren B.K. (16) ile Hüseyin Gökalp'in (18) başvurusu üzerine polisler hakkında soruşturma başlatıldı. Bir yakınlarının kına gecesinden dönen ve üzerlerinde yöresel kıyafetler olan gençler, üzerlerindeki kıyafetler nedeniyle şiddete uğradıklarını ileri sürdü.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Dicle Mahallesi Can sokakta saat 23.30 sularında yaşanan olay, bir iş yerine ait güvenlik kamerasına yansıdı.

Görüntülerde, iki gencin önü sokaktan geçen zırhlı araç tarafından kesiliyor. Uzun namlulu silahlarla zırhlı araçtan inen 3 özel harekât polisi, bir anda iki genci darp etmeye başlıyor. Şiddet bir süre devam ederken, daha sonra yüzleri zırhlı araca dönük bir şekilde bekletilen gençler, kimlik kontrolünün ardından serbest bırakılıyor.

Suç duyurusunda bulundular

B.K. ile Hüseyin Gökalp, avukatları aracılığıyla Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Hüseyin Gökalp, savcılığa verdiği ifadede, sokakta yürüdükleri esnada zırhlı araçla önlerini kesen polislerin, "(...) çocukları bu ne kıyafet" şeklinde sinkaflı küfürler ettiğini ileri sürdü. Gökalp, daha sonra darp edildiklerini, maskeli polislerden birinin kendisine kafa attığını ve bu sırada kafasının zırhlı araca çarptığını iddia ederek, "Sonrasında B.K. ve beni yere yatırdılar, o esnada üst taraması yaptılar. Bu esnada polis memurlarından bir tanesi benim sol bacak arkama tekme attı. Şu an hatırlamıyorum ama tüm polis memurları ara ara B.K. ve benim vücudumuzun farklı bölgelerine tekme vurmak suretiyle darp ettiler” iddiasında bulundu. Yerde darp edildikleri sırada da polislerin küfür ve hakaretlerini sürdürdüğünü ileri süren Gökalp, polislerin kendilerine “başka kıyafet yok mu” sözleriyle saldırdıklarını ve giydikleri kıyafetler nedeniyle darp edildiklerini düşündüğünü söyledi.

16 yaşındaki B.K. ise olayı şöyle anlattı: "Birden tokat, yumruk ve tekmeler atmaya başladılar. Bir müddet yere yatırarak, tekme ve yumruklar atmaya, küfürler etmeye devam ettiler. GBT’den gelen bilgi sonucunda bana ‘sen Zeki K.’nin oğlu musun’ diye sorduğunda ‘Evet’ cevabı vermem üzerine polislerden biri sertçe kafamı iki kere akrep aracına vurmuştur."

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Mardin Şubesi, yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.

Gündem